60 рискови секции в Бургас под контрола на МВР

60 рискови секции в Бургас под контрола на МВР

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че ще има засилени мерки в районите с рискови секции. 263 сигнала са постъпили до момента в МВР.

Няма да има забавяне с разпределянето на бюлетините преди вота 2 в 1 в неделя. Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че този процес е започнал по-рано от обикновено, затова се очаква да няма пречки в деня на изборите, предаде Нова тв.

 „263 сигнала са постъпили до момента в МВР. Те са както за евентуални престъпления за купен вот, така и за изборни нарушения. Чух за информация за наличието на рискови избирателни секции. От МВР сме предприели необходимите действия, и сме определили отделни места, на които ще има засилено присъствие, с цел да не допуснем „гласуването под строй“, коментира още Стоянов.

В помощ на действията на полицията от Института за развитие на публичната среда излязоха с изследване, което показва рисковите секции. В тях се наблюдават сериозни отклонения от общите резултати в съответните населени места.

Броят им е общо 827. На парламентарните избори през 2021 г в тях са подадени над 186 000 гласа. През 2023 г. гласувалите в рисковите секции са близо 144 000. Избирателната тежест на тези гласове е от 5 до 10 %, но това не означава, че се отчита купен и контролиран вот.

Най-много са рисковите секции в Хасково – 81, Шумен – 64 и Бургас – 60.

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...