Силви Кирилов откри първото заседание на парламента, новите 240 положиха клетва

Силви Кирилов откри първото заседание на парламента, новите 240 положиха клетва

Започна първото заседание на 50-ото Народно събрание. Новите 240 депутати полагат клетва. По Конституция първото заседание на парламента се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. Силви Кирилов от „Има такъв народ“ (ИТН), който е на 73 години и е избран за народен представител от Бургас, откри първото заседание на новия парламент.

Седем политически формации имат места в пленарната зала. С най-много представители са ГЕРБ-СДС - 68. След тях са ДПС - 47, следвани от ПП-ДБ - с 39 народни представители. „Възраждане” изпраща един по-малко. Депутатите от БСП ще са 19. ИТН ще имат 16 места, а „Величие”, които за първи път влизат в парламента, ще са с 13 банки. Регистрираха се 237 депутати.

„Живеем в изключително динамично време. Живеем във време разделно. Живеем в сложна социално-политическа ситуация. В обществото липсва доверие в институциите и в политическата система. Има усещане за недостиг и липса на справедливост. Няма единство в обществото. Нещо повече – често противоречията са антагонистични“, бяха първите думи на Силви Кирилов към депутатите.

„Логичният въпрос е – какво трябва да направим. Аз мисля, че всеки един от нас лично или като политическа партия е необходимо да анализира и да осъзнае собствените си пропуски. Да загърби личния си и частно политическия си интерес в името на решаването на най-важните икономически, вътрешно и външополитически предизвикателства. Необходимо е създаването на стабилна, предвидима и устойчива среда за развитие на бизнеса. За спокойно и сигурно ежедневие на българския гражданин, който да усеща справедливост“, каза още Кирилов.

„Българският избирател иска промени, а задача на политиците е да ги осъществи – планирано, осъзнато и обосновано“, допълни той.

Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС е най-младият народен представител в 50-ия парламент. Той е на 24 години, избран за депутат от Русе. Георги Кръстев беше най-младият депутат и в предишното 49-о Народно събрание.

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...