Радев полетя над София и поиска нови учебни самолети заради F-16
Снимка: БТА

Радев полетя над София и поиска нови учебни самолети заради F-16

Президентът и бивш командир на Военновъздушните сили Румен Радев полетя над София с учебен самолет  РС-21 на швейцарската компания Pilatus, след което призова да бъдат придобити подобни машини, за да е успешна програмата за придобиване на нови изтребители F-16 Block 70. 

Радев се наложи в общественото пространство именно като командир на военната авиация, която напусна, за да се кандидатира за президент. В качеството му на държавен глава той остана много активен по отношение на авиацията, като имаше резерви около процедурата, по която бяха закупени самолетите F-16 Block 70.

"Успехът на програмата F-16 зависи изключително много от наличието на такъв учебно-тренировъчен самолет, нашите ВВС трябва да имат ефективността, гъвкавостта и ефикасността да подготвят своите летци", каза държавният глава Румен Радев пред журналисти на авиобаза "Враждебна". 

Той участва в отбелязването на 20-ата годишнина от приемането на учебно-тренировъчните самолети PC-9M и транспортен самолет PC-12/45 на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС).

 Първите нови изтребители F-16 се очаква да бъдат доставени следващата година, но ще мине още най-малко година, докато бъдат усвоени напълно от българските ВВС.

"С удоволствие приех поканата да полетя на този прекрасен учебен самолет (РС-21 – бел.ред). Този турбовитлов самолет има почти същите характеристики като реактивен учебен самолет. Има прекрасно авиационно оборудване на борда, симулират се всички мисии въздух - въздух; въздух- земя и това оборудване е абсолютно съвместимо с това, което ще бъде на F-16 Block 70", обясни Радев. 

По думите му цената на придобиване и оперативните разходи са много по-ниски, сравнимо с реактивните учебни самолети. В държави като Франция, ОАЕ, Катар , Швeйцария от този самолет директно пилотите отиват на изтребител. 

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...