Има ли скандал с назначаването на Ненчев за посланик в Украйна

Има ли скандал с назначаването на Ненчев за посланик в Украйна

"Никога не съм работил с Николай Ненчев, така че няма как да коментирам неговите качества, не съм участвал в процедури, в които да съм го предлагал".

Това коментира Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България".

Поводът за коментара му е назначаването на Николай Ненчев за временно управляващ посолството на страната ни в Украйна и позицията на президента.

По-рано днес държавният глава Румен Радев призова Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина.

Позицията беше изпратена до медиите от прессекретариата на президентската институция. В нея президентът посочва, че по време на правителството "Денков-Габриел" настойчиво му е било предлагано да назначи за български посланик в Украйна Николай Ненчев.

"Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост", посочва Румен Радев.

„Как е възможно в ситуация на война в Украйна да назначаваме временно управляващ българското посолство“, попита вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя благодари на председателя на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, че е информирал българската общественост за това назначение: „Ако не беше той, ние нямаше да разберем“, заявява Илияна Йотова.

"Също така, вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от това министерство - бившият министър Николай Ненчев. Успех на мисията", обяви Соломон Паси вчера, цитиран от БНР.

Димитър Главчев, който освен служебен премиер, е и министър на външните работи, каза, че е спазена процедурата при назначението на Николай Ненчев за временно управляващ посолството на България в Украйна.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...