Едното крило на „Величие“ намери допирни точки с ИТН, другото - не

Едното крило на „Величие“ намери допирни точки с ИТН, другото - не

Получилата третия мандат партия "Има такъв народ" (ИТН) започна публични разговори в търсене на мнозинство за редовен кабинет. Формацията на шоумена Слави Трифонов се срещна с част от независимите депутати, а в следващите дни ще покани и парламентарните групи. Още отсега обаче е ясно, че шансовете за правителство са минимални.

Първи на разговори бяха поканени шестимата депутати от разпадналата се група на "Величие", които останаха на страната на Ивелин Михайлов. На срещата обаче отиде само Красимира Катинчарова, която обяви, че представлява и останалите петима. До разговор по същество на практика не се стигна, защото Катинчарова настояваше да говори само за АЕЦ "Белене". От ИТН пък обявиха, че повече няма да търсят подкрепа от хората на Ивелин Михайлов. 

Втората среща беше с останалата част от бившата група на "Величие", която остана в лагера на "полковник" Николай Марков. При тях разговорът протече по съвсем различен начин и двете страни се оказаха с еднакви виждания по редица теми. 

Говориха основно хората на Трифонов, които успяха да представят и основните си приоритети. Сред тях са: ограничаване на правомощията на главния прокурор, по-бързи съдебни процеси, електронна съдебна администрация, облекчаване на процедурата за провеждане на референдуми, попълване на регулаторите с изтекъл мандат, въвеждане на мобилната медицинска помощ и т.н.

Търсим допирни точки, а не различия, обяви Тошко Йорданов. Депутатите около Марков харесаха повечето от приоритетите на ИТН. 

"Третият мандат при всички случаи се моделира от президента, това е държавнически подход, към който виждам, че и вие се насочвате за решаване на кризата. Не смятам, че имате конфликт с която и да е политическа сила в българския парламент. Интересува ме в какви срокове виждате това правителство, дали го виждате с възможност за пълен мандат или някаква друга формула? Вторият въпрос е имате ли реална представа за финансовото състояние, в което България се намира в момента", каза Николай Марков.

На тази среща присъстваха всички останали 7 депутати, които влязоха в парламента с листите на "Величие" - Николай Марков, Дарин Георгиев, Виктория Василева, Росица Калинова, Христо Борисов Георги Куков и Етиен Леви.

Според ИТН най-добре би било ако евентуалното правителство с третия мандат има 4-годишна програма и живот, но е възможно да съществува и за 1-2 години.

"Чак сега разбрах какво значи да си независим - нищо да не зависи от теб. И беше много погрешно, когато влязох в парламента с някакви идеи и може би изглеждам наивник на златна възраст, но човек все пак трябва да влиза с благоговение в институция. Аз съм възпитан, че това е свята институция", каза Етиен Леви и обобщи, че е изключително доволен, че хората на Марков имат много допирни точки с ИТН.  

Днес на разговори бяха поканени и депутатите от ДПС, които напуснаха групата на Делян Пеевски и поискаха оставката му. Срещата с тях обаче бе отложена за сряда.

За втората среща днес беше поканен и изгоненият от БСП Калоян Методиев.

Още преди ден обаче той обаче поиска или самостоятелна, или обща среща с всички независими депутати. 

Преди ден Делян Пеевски предварително отказа да участва в разговори с ИТН и призова партията веднага да върне мандата. От ГЕРБ продължават да се придържат към позицията си, че щом не беше съставен кабинет с техния мандат, те няма да подкрепят другите два.

От БСП вече обявиха, че са готови за разговори и се надяват "да има воля, мъдрост и държавническо мислене, които да доведат до редовен кабинет и нормализиране на отношенията в политическото пространство".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък разви тезата, че партията му не получила последния шанс за съставяне на кабинет в 50-ото Народно събрание, защото "натовския генерал никога няма да даде мандат за управление на антинатовска партия".

От ПП-ДБ все още не са обявили позицията си за третия мандат, след като той беше връчен на ИТН.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...