Финално: 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие във вота

Финално: 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие във вота

Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съобщиха от ЦИК. Регистрацията на коалиция „Има смисъл” е заличена заради непълна подписка. „Подготовката на изборите протича нормално и в срок”, коментира заместник-председателят на Комисията Росица Матева.

На предходните избори през юни са били регистрирани 20 партии и 11 коалиции, а за вота през април 2023 година – 14 партии и 7 коалиции. „Сега са малко повече – ще бъдат 33 общо”, допълни зам.-председателят на ЦИК.

До 24 септември е срокът, в който регистрирани партии и коалиции могат да подадат заявление за заличаване на регистрацията им. „До този срок има възможност да бъдат заличени тези регистрации, особено ако някоя партия, регистрирана за самостоятелно участие, реши да се включи в коалиция. До 21 септември има възможност за промяна в съставите на коалициите и в наименованието им”, уточни Матева.

11 жалби са подадени срищу решения на ЦИК от насрочването на изборите до момента. Решенията на Комисията по 9 от тях са потвърдени от Върховния административен съд. Отменено е едно решение - за регистрация на коалиция.

„Има подадени 3 молби за отмяна на влезли в сила решения на ВАС – две от тях са от ПП ДПС с председател Джевдет Чакъров и една от коалиция „Моя страна България” с представляващ Ивайло Дражев”, каза още зам.-председателят на ЦИК.

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...