Министерство на финансите предлага промени в 4 данъчни закона

 

Министерството на финансите предлага за обществено обсъждане промени в четири данъчни закона – Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).

Част от промените са свързани с прецизиране на вече приетите в края на миналата година промени в данъчното законодателство с цел избягване на неясноти, други са заради промени в други разпоредби, а трети имат за цел въвеждане на изисквания, налагани от правото на Европейския съюз.

Какви промени се предлагат по отношение на корпоративния данък?

През декември 2023 г. бяха приети промени, според които от 1 януари 2024 г. големите мултинационални компании, опериращи у нас, се облагат с корпоративен данък от 15% с възможност за облекчения. С измененията, предложени от МФ, се предвижда да продължи прилагането на данъчното облекчение за компаниите чрез преотстъпване на корпоративен данък в случаите на производствена дейност в общини с безработица, по-висока от средната за страната. Новата минималната помощ ще се прилага за периода от 1 януари 2024 г. до 31 декември 2030 г., включително за корпоративния данък за 2030 г. Предложенията са в съответствие с европейските регулации.

Уточнява се, че данъчно облекчение, представляващо минимална помощ, не се прилага по отношение на фирми:

–  с дейност в първичното производство на продукти от риболов и аквакултури;

– с дейност в преработката и предлагането на пазара на продукти от риболов и аквакултури;

– с дейност в областта на първичното производство на селскостопански продукти;

– с дейност в преработката на селскостопански продукти и търговията с тях;

– инвестирането в активи, използвани в дейности, свързани с износ за трети страни или държави членки.

Предложените от МФ изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане включват още разяснения, свързани с облагането на многонационалните и големите национални групи предприятия с допълнителен данък и с национален допълнителен данък, които са в съответствие с приетите от ОИСР административни насоки за прилагане на глобално минимално равнище на данъчно облагане.

Въвежда се уточняване как се изчислява данъка на многонационалните групи предприятия, когато компанията майка е разположена в юрисдикция, която не е държава членка на ЕС и не подлежи на първично облагане с допълнителен данък.

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...