Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Преквалификация: 12 министри стават депутати

12 от министрите в кабинета „Борисиов 2” могат да се върнат като депутати в парламента, след като правителството хвърли оставка. Така те изхвърлят от депутатските банки влезлите на тяхно място следващи кандидати от листите, пише „Телеграф”.

Сериозни промени се очаква да претърпи групата на ГЕРБ. Ако премиерът Бойко Борисов се върне като законотворец, с този пост ще се раздели влязлата на негово място Анна Александрова. Като депутати от ГЕРБ ще може да се върнат още вицепремиерът Румяна Бъчварова, както и министрите Лиляна Павлова, Ивелина Василева, Десислава Танева, Красен Кралев и Вежди Рашидов.

 

По-интересно ще е разпределението в групата на Реформаторския блок, в чиито листи фигурираха представители на различни групи в коалицията. Здравният министър Петър Москов влезе като депутат от ДСБ, но след като костовистите излязоха в опозиция, той остана в ръководството на Реформаторския блок. Сега при връщането му с поста си се прощава Антони Тренчев от квотата на ДБГ.

 

Партията на Меглена Кунева остава с още един депутат по-малко – Настимир Ананиев, който топли мястото на лидера на СДС Божидар Лукарски, докато е икономически министър. Борис Станимиров от ДСБ пък се разделя с депутатския си пост заради самата Кунева.

 

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев от военното министерство се връща в парламента, изхвърляйки Николай Хаджийски от СДС.

 

Равносметката показва, че ДБГ остават с депутат по-малко, а БЗНС – с един повече.