В 19 лъча потеглиха близо 600 машини за гласуване в Бургаско

В 19 лъча потеглиха близо 600 машини за гласуване в Бургаско

С час по-късно от предишните избори започна товаренето и извозването на машините в Бургас. Районът остана цяла нощ под засилена полицейска охрана. Малко след 10 часа, машините с екскорт потеглиха в 19 лъча, за да стигнат до секциите.

Общо 740 са секциите в Бургаска област. От тях в 146 ще се гласува само на хартия.

Централната избирателна комисия е готова за изборния ден. Всички книжа и материали днес ще бъдат предоставени на секционните избирателни комисии. Машините ще бъдат предоставени в секциите с машинно гласуване. Избирателните секции в чужбина също ще бъдат подготвени“. Това заяви в „Тази събота“ председателят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова.

„Независимо от смяната на часа тази нощ – очаквам изборният ден утре да започне нормално“, посочи тя.

Всички машини вчера са напуснали склада, инсталирани са електронните бюлетини.

По думите на Нейкова няма как машинният вот да бъде отменен, а една трета от всички машини са проверени на случаен принцип от експерти от държавната администрация по време на инсталацията в склада.

Проблемите, които са възниквали във времето, са проблем с принтера, проблем с отрязването на бюлетините, но процентът е доста нисък.

Камелия Нейкова посочи, че е направено тестване на машини, при които е възниквал проблем и според експертите една от причините за него е натрупването на прах в принтерите.

На изпълнителя е била възложена профилактика, която почиства и техниката от прах.

Резервни машини няма в избирателните секции. Ако някоя машина се повреди, ще се премине към гласуване с хартиена бюлетина.

Машини, които са давали дефект по-рано, няма да бъдат използвани. Повредените машини не са поправени обаче заради честота на изборите у нас - физическото време не стига.

89 216 души са подали заявления за гласуване по настоящ адрес. А мъртви души в избирателните списъци според Камелия Нейкова - няма. 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...