Стартира традиционната ветроходна регата „ЧЕРНОМОРЕЦ БУРГАС”

Ветроходци от цялата страна ще опънат платна в Бургас в Деня на основаването на Международния олимпийски комитет - 23 юни. В петък е първият състезателен ден от традиционната ветроходна регата "Черноморец Бургас". До неделя /включително/ ще бъдат провеждани състезателни гонки в акваторията пред Моста. Събитието се организира от яхт клуб "Черноморец Бургас", със съдействието на Община Бургас.

Регатата ще бъде най-добрата възможност за националните ни състезатели в клас "Оптимист" за проверка на подготовката им, дни преди Европейското първенство, на което домакин е отново град Бургас.

Във ветроходната надпревара ще се включат около 150 състезатели в детските класове Оптимист, Лазер 4.7, Кадет, 420, както и в олимпийските класове Лазер Стандарт, Лазер Радиал, 470 и Фин. Състезателите от клас "Оптимист" ще карат на дистанция IODA вариант.

За любителите на ветроходството, които не успеят да се включат в морето, на територията на Яхт клуба отново ще се проведе "Регата на въже" - фото изложба с най-интересните ветроходни моменти от деня, организирана от клуба, съвместно с Бургаската фотографска общност.

Съдийският състав и журито на регатата ще са представители на три ветроходни центъра - Бургаската съдийската колегия от ЯК "Черноморец Бургас", с главен съдия на състезанието Пламен Георгиев, член на ръководството на Варненската ветроходна съдийска колегия, а съдийското жури ще бъдат оглавено от международния съдия Георги Паунов от РВСК София, членове са Бистра Рачева - РВСК Варна и Валентин Николов - РВСК Бургас.