Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Шампионската лига по ветроходство идва в Бургас, гонките ще са на метри от кея

Най-добрите български ветроходци се състезават, за да спечелят правото да представят България на международното SAILING Champions League през 2022.

От 10-ти до 12-ти септември Бургас се присъединява към семейството на градовете домакини на  шампионската лига по ветроходство. Организатор на престижната надпревара в България е BORA Sailing, в партньорство и любезното домакинство на Яхт-клуб „Порт Бургас“. В акваторията на Пристанище Бургас, на броени метри от кея, гражданите и гостите на града ще могат да се насладят на емоцията и тръпката на състезателното ветроходство.

В световен план това е инициатива на  ISLA (INTERNATIONAL SAILING LEAGUE ASSOCIATION), целяща популяризирането, развитието и успеха на ветроходството като националната лига. Форматът включва 23 страни участници, 300 клуба, над 3 000 ветроходци и повече от 100 състезания в Европа. Наред с България, част от лигата са страни като САЩ, Швейцария, Великобритания, Русия, Белгия, Финландия и други.

„Превръщането на Бургас в нервен център за ветроходния спорт е наша мисия, която постепенно успешно изпълняваме! След проведените три европейски първенства в класовете "420", "470" и "Оптимист", за които получихме изключителни суперлативи, следва поредната иновативна спортна атракция.  Съвместно с BORA Sailing  ще направим Бургас част от нов за България ветроходен формат!“ – сподели Евгени Мавродиев, председател на Яхт клуб „Порт-Бургас“.

Състезанието е изключително оспорвано и атрактивно както за участие, така и за наблюдение. Ветроходците ще се състезават с еднотипни лодки Laser SB20, в много на брой кратки гонки, което предвещава и огромната динамика и конкуренция във формата. Състезанието ще бъде клубове срещу клубове – Fleet race с 4 еднотипни лодки SB20, а този тип надпревара е изключително подходящ за цялата ветроходна общност – както за опитни ветроходци, така и за начинаещи като част от отбор.

Тазгодишната програма на шампионската лига включва преминалия във Варна кръг през юни, този в Бургас и завършващата регата в Язовир Искър през Октомври. Победителите от трите събития тази година ще решат кои два КЛУБА да отидат на квалификации на Sailing Champions League (SCL) през 2022.