Над 300 работни места предлага първата туристическа борса за сезона

Над 300 работни места предлага първата туристическа борса за сезона

Над 300 работни места за сезонен персонал в сферата на хотелиерството и ресторантьорството предложиха близо 40 работодатели от Южното Черноморие по време на първата за годината трудова борса в Бургас. Тя е организирана от Бюрото по труда.

“Търсим абсолютно всички видове кадри, но най-много в сферата на кухнята - там е най-трудно за намиране, както и администратори, защото изискването за езиците се оказва малко по-трудно за кандидатите. Успяваме да се справим с вкарване на чуждестранен персонал - от Украйна, Непал, Киргизстан“, обясни Петър Петков, главен готвач на верига хотели в Слънчев бряг.

“Намирал съм си работа на подобна трудова борса, надявам се и сега да успея. Търся като цяло или за сервитьор или пиколо в хотел. Държа да е сезонна работа, въпреки че вече имам доста голям опит. Мисля, че 1 500 лв е нормално заплащане“, сподели Мирослав Палов.

„За настоящия летен сезон основните длъжности, които търсим са бармани, сервитьори, помощник- готвачи и камериерки. Има доста желаещи, така че мисля, че ще успеем да намерим. Причината поради която се налага да има допълващ персонал е фактът, че сезоните са все по-кратки през изминалите години, както и липсата на квалифициран персонал”, коментира Катерина Бахчеванова, управител на хотел.

“Заплащането, което официално се предлага, се движи около 1000 лв и стига до 2 000 лв. Има дефицит на търсене на спасители на басейни, но и като цяло за всички позиции работодателите срещат затруднения. Обяснявам си го с ниската безработица в страната и в региона. След приключването на борсата нашите работни места ще бъдат обявени в цялата страна, за да могат безработните от други на райони във вътрешността също да кандидатстват за тези позиции. Миналата година имахме работодател, участващ в борсата, който успя да си наеме безработни от Свищов”, сподели директорът на Бюрото по труда в Бургас Татяна Николова.

 

 

 

  • Изригването на Етна наложи временното затваряне на летището в Катания, което блокира всички полети. ...