Слънчев бряг е сред най-достъпните курорти в света

Слънчев бряг е сред най-достъпните курорти в света

Слънчев бряг е сред най-достъпните курорти в света – това показва тазгодишният доклад за пътувания на Пощенската служба на Обединеното кралство. Най-евтината ваканция ни очаква във Виетнам.

Нов доклад за пътувания от Пощенската служба на Обединеното кралство - базирана в Британия компания за пощенски и финансови услуги – разкри някои от най-бюджетните дестинации за 2024 г. И въпреки че годишният доклад е насочен към пътуващите от Обединеното кралство, той е полезен списък и за българите.

Чрез анализиране на силните валути, местните цени и основните туристически разходи в 40 популярни ваканционни дестинации по целия свят, докладът посочва някои от най-евтините места за пътуване. Той класира дестинациите въз основа на барометър, който взема под внимание местната цена на осем основни туристически неща – включително кафе, бира, кола, вино, вода, слънцезащитен крем, репелент против насекоми и тристепенно хранене.

Докладът се прави за 18-та година и добрата новина е, че цените са паднали от миналата година на 25 места в списъка.

Водещ в списъка като най-евтино място за пътуване в момента е Хой Ан, Виетнам. Според доклада на пощенската служба общата прогнозна цена от само 116.21 лв. на ден за най-важното за пътуването прави това очарователно бижу най-добрата дестинация.

На второ място следва Кейптаун, Южна Африка, където разходите от 123.37 лв. на ден за най-важното обещават незабравимо изживяване на фона на планината Тейбъл и девствените брегове.

Момбаса, Кения заема третото място в списъка. В изненадващ обрат, Токио, Япония – оживен метрополис, където традицията среща модерността – осигурява четвъртото място в списъка. Според пощенската служба само 134.09 лв. на ден са необходими за основни туристически покупки.

Алгарве, Португалия е единствената европейска дестинация в челната петица, тъй като Турция и България губят позиции. Българският курорт Слънчев бряг е на седмо място по достъпност за туристите, с дневен бюджет от 143.63 лв.

Тази година в курорта ни очакват сериозен ръст на туристи.

„Имаме 100% запълнени резервации сега за празниците. Основно са туристи от Румъния, понеже празниците съвпадат. Очакваме ръст с пазара от Полша и Великобритания“, каза управителят на хотел Александър Александров.

Той добави, че услугата не е поскъпнала много, само с 3,5%, като се търси високо качество, добри екскурзии и хубави плажове.

„40 дестинации са в така наречения Travel барометър и България сега е на седмо място. Това, че Слънчев бряг е в листа на тези 40 дестинации - означава огромна реклама за България. Освен това куротът е мног удобен за всички – майки с деца, възрастни, чужденци, тийнейджъри и услугара е на ниво“, каза пред бТВ директорът на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов . По думите му Слънчев бряг ще е хит за всички тази година.

Ето топ 15 най-изгодни места от доклада за 2024 г.

Хой Ан, Виетнам – 116.21 лв.

  1. Кейптаун, Южна Африка – 123.37 лв.
  1. Момбаса, Кения – 126.03 лв.
  2. Токио, Япония – 134.09 лв.
  3. Алгарве, Португалия – 135.71 лв.
  4. Шарм ел-Шейх, Египет – 139.36 лв.
  5. Слънчев бряг, България – 143.63 лв.
  6. Кута, Бали, Индонезия – 143.74 лв.
  7. Мармарис, Турция – 150.01 лв.
  8. Пафос, Кипър – 166.62 лв.
  9. Пенанг, Малайзия – 169.30 лв.
  10. Пукет, Тайланд – 176.49 лв.
  11. Делхи, Индия – 176.64 лв.
  12. Коста дел Сол, Испания – 184.96 лв.
  13. Монтего Бей, Ямайка – 197.73 лв.

 

  • Изригването на Етна наложи временното затваряне на летището в Катания, което блокира всички полети. ...