Рекорден брой български плажове са отличени със Син флаг

Рекорден брой български плажове са отличени със Син флаг

Рекорден брой български плажове са отличени със Син флаг през 2024 г., съобщи Станимир Георгиев – председател на българското движение „Син флаг“, пише bgtourism.bg.

Решението е взето от международно жури на програмата в Копенхаген, което стриктно е проследило кандидатурите и съпътстващите документи на всички плажове и яхтени пристанища. Журито единодушно е взело решение да връчи на България рекордните за страната ни 23 Сини флага за сезон 2024, като отличи единственото яхтено пристанище, което отговаря на критериите – Марина „Диневи“, и 22 плажа по цялото ни крайбрежие, като сред най-добрите 5000 световни туристически обекти в 51 страни се нареждат и българските плажове:

–         Аркутино

–         Дюни Юг

–         Дюни

–         Созопол Харманите

–         Созопол Централен

–         Къмпинг „Черноморец“

–         Поморие Изток

–         Несебър Юг

–         Слънчев бряг Юг

–         Слънчев бряг Централен

–         Слънчев бряг Север

–         Свети Влас Централен

–         Свети Влас Нов плаж

–         Свети Влас Изток

–         Обзор Централен

–         Бяла Юг

–         Хижа „Черноморец“

–         Слънчев ден

–         Златни пясъци

–         Кранево Север

–         Албена

–         Бялата лагуна

През 2024 година има само един нов отличен плаж спрямо 2023 – Свети Влас Централен, който преди години е бил носител на наградата.

Журито изисква от всички отличени да предоставят чрез информационните табла на Син флаг през целия сезон задължителната информация и образователни материали, касаещи правилата за поведение на плажовете и марините, качествата на водите за къпане, критериите на Програмата „Син флаг“, защитени територии в близост. Международното жури подчертава важността на екологичните образователни дейности, като една от основните ценности на Програмата за посетителите.

Според нейните правила и процедури през сезона се очакват оповестени и тайни международни и национални проверки на наградените български обекти, с което да се гарантира поддържането във всеки момент на високия стандарт на екоетикета Син флаг. Самите контролни посещения неизменно водят до подобряване на условията в яхтените пристанища, плажовете и туристическите кораби, участващи в програмата.

 

 

  • Изригването на Етна наложи временното затваряне на летището в Катания, което блокира всички полети. ...