МТ: Съгласувана е водноспасителната дейност на плажовете със стопани

МТ: Съгласувана е водноспасителната дейност на плажовете със стопани

С Постановление на Министерския съвет от 4 юни 2024 г., прието по предложение на министъра но туризма Евтим Милошев, на концесионерите и наемателите на морски плажове е дадена възможност да проведат спокойно летния сезон, така както го бяха програмирали и подготвили в своите програми. Във връзка с това, само за няколко дни са съгласувани всички постъпили програми на морските плажове, което ще позволи нормалната и спокойна работа на туристическите обекти през настоящия летен сезон, съобщават от ведомството.

Освен програмите за водното спасяване, са съгласувани и схемите за разполагане на преместваемите обекти и съоръжения на плажната територия, с което е обезпечено законосъобразното им използване.

Обърнато е особено внимание и на ускоряване на всички процедури за обработка на документите за категоризация на туристическите обекти и за всички други видове регламентация на дейностите  и професиите в туристическия сектор.

Министър Милошев е подписал общо 46 актуализирани удостоверения с определени вид и категория на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения, във връзка с настъпили промени в обстоятелствата при юридически лица, извършващи туристическа дейност и вписани в Търговския регистър към Агенция по вписванията, както и 98 временни удостоверения за категоризиране и сертифициране на туристически обекти. Очаква се да заработят и нови 20 места за настаняване и заведения за хранене и развлечения, след oткриване на процедура по тяхното категоризиране.

  • Изригването на Етна наложи временното затваряне на летището в Катания, което блокира всички полети. ...