Ето кои са най-предпочитаните дестинации в чужбина сред българите това лято

Ето кои са най-предпочитаните дестинации в чужбина сред българите това лято

Италия, Испания и Малта са сред най-предпочитаните дестинации за почивка в чужбина това лято от българите, показва проучване на онлайн туристическата агенция eSky. Според данните, с които разполага компанията, 86% от българите избират точно тези дестинации.

Друга интересна тенденция е, че за лято 2024 пакетите до Гърция и Кипър се резервират най-късно. Тази година най-достъпният вариант за семейния бюджет се оказва слънчева Италия, където средната цена за пакет за почивка е 145 евро на човек за 6 дни.

В Европа за начало на туристическия сезон се смята настъпването на астрономическото лято, което през 2024 г. се случи на 20 юни. По повод началото на туристическия сезон експертите от eSky.bg изготвиха класация на страните, където българите планират да летуват. Анализаторите на платформата за пътувания разглеждат и цените на пакетите за почивки от полет и хотел.

Анализът представя петте най-популярни дестинации по отношение на броя на резервираните пакети за Почивки в онлайн платформата за резервиране на пътувания eSky.bg за периода от 1 юни до 31 август 2024 г., цитирани от economoc.bg.

29% от хората, резервирали почивка с полет и хотел между юни и август 2024 г., избират Испания. Сред най-предпочитаните места в страната от сънародниците ни са Коста Брава, крайбрежието на Валенсия, Коста Бланка, както и Майорка. Средната цена за 7-дневна почивка в Испания е 224 евро на човек.

Италия, на която се падат 25% от пакетните резервации, е втората най-популярна лятна дестинация за българите. За почивка те ще отидат предимно в Рим, Сицилия, Римини и на Амалфийското крайбрежие. Средната цена на пакет за почивка тук е 145 евро на човек за 6-дневен престой.

Трето място в класацията заема Малта с 24%. Най-голям брой хора, избиращи почивки чрез пакет от полет плюс хотел, ще посетят Кавра, Валета, Мелиха и Слима. Пакет за почивка с полети и настаняване тук струва около 218 евро.

Тази година 12% от българите са планирали почивка в Кипър чрез пакет от полет и хотел. В тази популярна островна държава най-желаните дестинации са Ларнака, Пафос и Агия Напа. Интересното е, че българите резервират почивката си в Кипър не толкова по-рано, колкото другите летни дестинации, споменати по-горе – само 2 месеца предварително.

  • Изригването на Етна наложи временното затваряне на летището в Катания, което блокира всички полети. ...