Все повече курорти в Европа са в плен на свръхтуризма

Все повече курорти в Европа са в плен на свръхтуризма

През юли протестиращи излязоха по улиците на Палма, столицата на Майорка, носейки плакати с лозунги като "не на масовия туризъм" и "туризъм, но не като този".

Въпреки че не е присъствал, Джауме Фустър, 27-годишен местен жител, е съгласен с посланията. "Те трябва да бъдат сигнал за събуждане към нашите политици да приемат закони срещу пренаселеността и да въведат закони, които подобряват качеството на живот на нашите жители", казва той пред The Guardian, пише Travelnews.bg

Жилищната криза на острова е извън контрол, добавя той. Като много от приятелите си, той живее с родителите си. "Невъзможно е да живеем самостоятелно с нашите заплати", признава Фустър, който е нает само осем месеца в годината.

Нарастващият брой посетители засилва натиска върху разтегнатите от климата ресурси: в някои райони на острова през юли бяха обявени ограничения върху използването на вода.

Пътищата са задръстени от коли под наем, а общественият транспорт не е в състояние да поддържа непрекъснато нарастващия брой туристи. Майорка, чието население е малко под един милион, очаква да приеме около 20 милиона посетители тази година. Но Фустър, чието семейство има магазин за бижута на острова, каза, че повечето обикновени жители на Майорка не се възползват от икономическите ползи, добавяйки, че според него възходът на ол инклузив курортите означава, че туристите са по-малко склонни да харчат пари на място.

Майорка не е единственото място, където е имало протести срещу прекомерния туризъм. Хиляди хора от цяла Южна Испания излязоха по улиците на Малага на 29 юли, докато ЮНЕСКО наскоро предупреди, че тази вълна от съпротива може да се разпространи в цяла Европа.

Барселона беше в светлината на прожекторите това лято, след като протестиращи пръскаха туристи с водни пистолети. В дестинации, привлекли нарастващ брой туристи след пандемията, хората се питат как може да се постигне баланс между посрещането на посетители – и работните места и приходите, които носят – и запазването на местата, които наричат ​​дом.

Барселона обяви през юни, че ще забрани отдаването на апартаменти под наем на туристи до 2028 г. след недоволството на местните жители.

В португалската столица Лисабон нарастващият брой туристи оказва натиск върху жилищния пазар. Тереза, 29-годишен ръководител на проект, казва, че непрекъснато трябва да минава покрай тълпи от туристи, възхищаващи се на азулежос (традиционни португалски плочки). След пандемията IT номадите също изиграха роля в изкривяването на пазара на жилища в града.

Флоренция е толкова наситена с туристи, че Камила Торна, дизайнер, казва: "Почти не чувам да се говори италиански по улиците – един ден всичко е френско, след това всичко е испанско, а след това изцяло руско. Идва на вълни, в зависимост от това кой туроператор е в града."

61-годишната Торна споделя, че много магазини в нейния квартал, обслужващи жителите, са затворени. "Преди няколко седмици прекарах векове в търсене на купчина хартия А4 за моя принтер, тъй като магазините за канцеларски материали, които познавах, затвориха. Преди имаше сезони на туризъм – сега е целогодишен. Звукът на Флоренция е куфари върху калдъръмени камъни", жалва се тя, добавяйки, че няколко апартамента в нейната сграда се отдават краткосрочно и туристите понякога оставят боклук на стълбището. Миналата година бяха забранени нови краткосрочни лицензи в центъра на Флоренция.

"Трябва да има по-добър баланс между жителите и тези, които ни посещават", на мнение е Торна.

  • Изригването на Етна наложи временното затваряне на летището в Катания, което блокира всички полети. ...