Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Климатологът Георги Рачев: Съвсем скоро идват ледени дни и минус 10 градуса

Оформя се една доста сложна синоптична обстановка, в която над България на 28 ноември ще нахлуе студен въздух от север

 

Снегът идва във вторник. Това прогнозира климатологът от Софийския университет „Св. Клиемт Охридски” доц. Георги Рачев, цитиран от „Телеграф”. От днес до неделя ни очаква слънчево и топло време с максимални температури от порядъка на 10-15 градуса. Развалянето на времето ще настъпи след това, а истинският студ идва от вторник.

С ниски градуси ще посрещнем декември. „Оформя се една доста сложна синоптична обстановка, в която над България на 28 ноември ще нахлуе студен въздух от север и североизток и в съчетание със средиземноморския циклон, който ще премине през Гърция, ще се формира една валежна зона”, обясни специалистът.

 

Отначало ще вали дъжд, който ще започне да се сипе още на 26-и и на 27-и. През нощта срещу 29-и постепенно на много места дъждовете ще преминат в сняг.

Прогнозите на големите световни метеоцентрове сочат, че снегът, който ще падне над България, няма да бъде много, с изключение на планините. Ще вали повече в Югозападна и в Югоизточна България.

В ниските части на страната ще се образува снежна покривка не повече от 2-3 сантиметра.

Минималните температури на 30 ноември, 1 и 2 декември на много места ще бъдат отрицателни и то от порядъка на минус 5 – минус 8 градуса. В затворените котловини полета е възможно минималните сутрешни температури на първи и втори декември да достигнат и до минус 10 градуса.