От днес Бургас е в грипна епидемия, влизат в сила ограничителни мерки

От днес Бургас е в грипна епидемия, влизат в сила ограничителни мерки

От 25 януари влизат в сила временните мерки за ограничаване на разпространението на грип и остри респираторни заболявания на територията на област Бургас. Те ще се изпълняват до 31 януари, а ден по-рано трябва да се състои заседанието на местния щаб, който да прецени дали епидемиологичната обстановка налага удължаване на срока, както и въвеждане на допълнителни мерки. 

Решението за въвеждане на временните мерки бе взето на заседание в Областната администрация в Бургас на 23 януари. То включва отмяна на всички планови операции, прекратяване на свижданията и консултациите в лечебните заведения и въвеждане на филтър в детските градини и училищата.

Заболеваемостта сред учениците и училищния персонал се следи от здравните власти от 10 януари 2024 година. По данни на РЗИ-Бургас към днешна дата тя е около 13 на сто сред учениците и близо пет на сто сред училищния персонал. Основавайки се на тези данни и предвид становището на министъра на образованието и науката Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания реши, че няма предпоставка за обявяване на грипна ваканция и учебният процес при ученици и студенти продължава в присъствена форма.

 

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...