Проект: Линейка до 30 минути за всеки в нужда

 

През пролетта на 2018 г. трябва да бъде завършено строителството на всички нови Центрове за спешна медицинска помощ в страната. Това предвижда Проект за подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ, по който държавата ни получава 83 597 313 евро безвъзмездно от Европа за модернизация и преоборудване на спешната помощ в България.

Инвестицията ще бъде разпределена за цялостно ново изграждане на спешни медицински центрове, дострояване на допълнителен етаж или допълнително крило, и за реконструкция и ремонт на вече съществуващи сгради.

От Спешна помощ ще преценяват с въпросник дали да изпратят линейка

Подготвителният етап на проекта вече е на приключване и според министъра на здравеопазването Петър Москов през март трябва да приключат откритите процедури за фирми, които ще строят или ремонтират обектите.

Освен за строителство и ремонт, голяма част от парите ще отидат за преоборудване и закупуване на нова модерна техника, включително и устройства за телемедицина и 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура.

 

Министър Москов очаква ремонтите на някои от филиалите и спешните центрове да завършат още до края на следващата година. Целта на огромната инвестиция е всеки български гражданин да има достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути.