Фармацевти искат удължаване на гратисния период за хартиена и е-рецепта

Фармацевти искат удължаване на гратисния период за хартиена и е-рецепта

Срокът, в който действат едновременно и хартиената, и електронната рецепта за антибиотици, да се удължи след 1 април 2024 г. Това поискаха фармацевти, в декларация до Министерството на здравеопазването и Здравната комисия в парламента.

Освен удължаване на гратисния период за двата носителя на рецептите, фармацевтите искат също така отпадане на предложението в проекта за промени на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина за регистрацията на вендинг машини за лекарства извън аптеките поради опасност от безконтролна употреба на лекарства, информира zdrave.net.

Фармацевтите искат също така компенсации към аптеките поради непрекъснатите сривове в НЗИС и спирането на обслужването на пациентите, както и спешни мерки за ефективно разрешаване на проблемите с недостига на лекарства. В този контекст е и искането за промяна в ЗЛПХМ , която да гарантира увеличаване на процента на задържаните в страната дефицити.

Не на последно място в декларацията е записано и искане за удължаване на срока за отпускане на рецепти по Здравна каса с около 460 антихипертензивни лекарства, които трябва да бъдат без надценка, до извършване на корекции в аптечните софтуери и окончателното изясняване на условията  по договора между фармацевтите и здравната каса.

Декларацията ще бъде изпратена до институциите, БЛС и омбудсмана на България

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...