От днес лекарствата за сърдечносъдови болести са по-евтини за пациентите

От днес лекарствата за сърдечносъдови болести са по-евтини за пациентите

От днес НЗОК ще заплаща лекарствени продукти от над 50 международни непатентни наименования (INN), предназначени за лечение на сърдечносъдови заболявания с по-високо ниво на реимбурсиране, припомнят от Здравната каса. Това ще намали значително доплащането при над 600 000 пациенти.

Списъкът с лекарства е публикуван на интернет страницата на НЗОК, рубрика „Лекарства и аптеки”, подрубрика „Списъци с лекарствени продукти“.

Във връзка с настъпилите промени в Интегрираната информационна система на НЗОК, са извършени необходимите действия, които да позволят за всички здравноосигурени лица с предписани лекарствени продукти от INN, на които всички показания попадат в обхвата на заболяванията, за които се извършва промяната, активните електронни предписания, издадени преди 1 април 2024 г. да се отпускат с повишеното ниво на реимбурсиране и да не се налага посещение при общопрактикуващия лекар в срока на валидност на електронното предписание.

За лекарствените продукти от международни непатентни наименования (INN) - Atenolol; Chlortalidone; Flecainide; Furosemide; Metoprolol; Propranolol; Sotalol; Spironolactone; Torasemide; Verapamil, за които не всички показания са в обхвата на промяната на нивото на заплащане, съществуващият НЗОК код се запазва за диагнози, които се заплащат частично, а за заболяванията с увеличеното ниво на заплащане са създадени нови кодове. Само в тези случаи, ако здравноосигурените лица имат активно електронно предписание, издадено преди 1 април 2024 г. за някои от горепосочените лекарствени продукти и е с диагноза, за която съответният лекарствен продукт се реимбурсира с ниво на заплащане 100%, предписанието му ще е валидно за изпълнение, но заплащането от НЗОК ще е частично. В тези случаи е необходимо здравноосигурените лица да бъдат уведомени, че ако желаят да се възползват от новото, по-високо ниво на реимбурсиране, могат да посетят общопрактикуващия си лекар. След анулиране на вече издаденото предписание, ОПЛ следва да издаде ново електронно предписание, съответно с нов НЗОК код, на конкретния лекарствен продукт.

С цел безпроблемно изпълнение и отчитане на издадените преди 1 април 2024 г. е създадено техническа възможност да бъдат изпълняване в аптечните софтуери електронни предписания, които съдържат едновременно частично и напълно платени лекарствени продукти. 

Във всяко едно международно непатентно наименование (INN) има поне един напълно безплатен за пациента лекарствен продукт. 

 

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...