Започна същинската част от строителството на детската болница в Бургас

Започна същинската част от строителството на детската болница в Бургас

Започна същинската част по строежа на новата университетска детска болница в Бургас. Новината съобщи в профила си кметът Димитър Николов, който посети строителната площадка.

Подземните комуникации официално са преместени и е започнато полагането на подложен бетон, който ще послужи за основа, върху която да се изгради армировката за носещите колони на сградата.

„Напредваме и с програмите за привличане на специалисти и за щастие интересът е голям. Проектът има пълната подкрепа на общините от Югоизточния регион за нов модел на интегрирана здравна грижа”, каза Димитър Николов.

Новото здравно заведение ще внедри в страната здравен модел от 21-ви век, който ще позволи на родителите да придружават своите деца на всеки етап от приема, като по този начин ще създаде дружелюбна и спокойна среда и ще подпомогне благоприятнoто лечение и адаптацията на малките пациенти.

Осеметажната сграда ще разполага със 123 легла, а в педиатричното интензивно отделение са предвидени още 10 легла. Болницата се очаква да привлече на работа между 500 и 700 души медицински и немедицински персонал. Новата болница ще спомогне за привличането и задържането на квалифицирани медицински специалисти в региона. Наред с това, тя ще бъде свързана и с Медицински факултет на Университета в Бургас, което ще подпомогне университетските изследвания и обучението на медицински персонал.

Инфраструктурата на сградата ще бъде енергийно ефективна и екологосъобразна. В нея се предвижда използването на възобновяеми енергийни източници. Покривът на болницата ще бъде подходящ за монтаж на инсталация за слънчева енергия. За сградата е предвидена енергоспестяваща система за осветление, както и отводнителна система за събиране и филтриране на дъждовна вода, която ще може да се използва за природосъобразно напояване на зелените площи около болницата.

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...