Решението за частна детска болница предизвика остри реакции и доведе до отмяна

Решението за частна детска болница предизвика остри реакции и доведе до отмяна

Служебният премиер Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера решение на кабинета за създаване на частна детска болница в София. „Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет”, съобщават от МС.

„Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев Галя Кондева да бъде освободена от поста”, допълват от кабинета.

В решението на кабинета от вчера беше посочено, че лечебната дейност в болницата ще се реализира по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории за диагностика и лечение на лица както от 0 до 18 години, така и над 18 годишна възраст.

Решението на Министерския съвет да даде „зелена светлина” за изграждането на частната детска болница предизвика реакциите на президента и на политически партии.

Първата критика дойде от „Дондуков” 2. Румен Радев определи решението на правителството като изненадващо и го призова да преосмисли решението си. „Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес”, подчерта държавният глава. Според него кабинетът „Главчев”, вместо да придвижи напред проекта за държавна болница, помага за превръщането на тази кауза в частна.

Позицията му допълни и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Всичко останало е на съвестта на служебния кабинет, който подписа това решение. Впрочем няма как да не забележим и да не коментираме, че много правителства някак си се пазиха от това да подпишат подобен договор”, заяви Илияна Йотова.

ПП-ДБ обяви, че внася сигнал в прокуратурата и ДАНС за спешна проверка и призова президента, назначил служебното правителство, и премиера Главчев да предприемат действия за оттегляне на решението.

 „Това за мен е пълно безобразие - здравето на децата да е бизнес. Това за мен е връщане назад към годините на Борисов и Пеевски и е толкова против вярванията на нашата партия”, заяви Кирил Петков.

ДПС също реагира. Председателят на партията Делян Пеевски призова правителството незабавно да преразгледа решението за частна детска болница. Пеевски каза още, че хората „трябва да знаят кой подведе Министерския съвет да вземе подобно решение и чии интереси е обслужил”.

Реакция дойде и от ГЕРБ, откъдето обясниха, че партията винаги е подкрепяла и подкрепя проекта за изграждането на държавна национална детска болница като проект със стратегическо значение за България. „Очакваме всички правителства - независимо служебни или редовни, да работят за изпълнението на този национален приоритет”, се казва в позицията на партията.

Остра реакция още вчера се получи и от страна на фондация „Даная”.

„Ще съдим държавата. Застрашени са българските деца, достъпът до адекватна медицина ще бъде силно ограничен”, заяви Ани Стоянова.

„Този горещ картоф се явява още по-горещ и голям проблем за разрешаване, защото никой не може да гарантира, че един частен инвеститор, който дава заявка за многопрофилна болница, с педиатрия, след няколко години, липсата на приходи в тази сфера, да не оставят тази болница само с бутикови звена със скъпоструващи пътеки и децата отново да бъдат лишени от необходимата им педиатрична грижа”, заяви Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Вълната от коментари доведе до пълния обрат в късния следобед днес. Със съобщение до медиите премиерът обяви, че отменя решението от вчера. И ще иска оставката на здравния министър, ако тя не му изпрати навреме доклад за това до края на деня.

„Проблемът е, че идват избори, държавата е абдикирала от детско здравеопазване, детската болница отново е политическа дъвка, а някой се опитва да печели дивиденти”, смята Мария Петрова.

Вечерта инвеститорът „Търговска лига” обяви, че се отказва от намерението си за разкриване на педиатрично отделение и сменя името на лечебното заведение.

 

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...