МЗ: Училищните медсестри ще се грижат за учениците с диабет

МЗ: Училищните медсестри ще се грижат за учениците с диабет

От МЗ са изготвили проект на проект на Наредба за устройството и дейността на здравните кабинети и здравните изисквания към тях, с която се регламентира грижата за децата с хронични заболявания. В Наредбата е предвидено медицинските сестри, работещи в училищата и детските градини, да подпомагат процеса на наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания, включително и чрез прилагане на лекарствени продукти, когато това лечение е назначено от лекар от лечебно заведение, осъществяващо диспансерно наблюдение по повод съответното хронично заболяване.

Това става ясно от отговора на служебният здравен министър Галя Кондева на въпрос на депутата от ПП-ДБ Росица Пандова относно грижата за децата с диабет и други хронични заболявалия в детските градини и училищата, информира zdrave.net.

По думите на народния представител въпреки промените в Закона за здравето, които регламентират грижата за децата е хронични заболявалия, е нужна промяна и в подзаконовите нормативни актове, защото децата с хронични заболявалия продължават да са нежелани в яслите и детските градини. „Все още няма нормативно установен ред, който да задължава медицинските сестри в учебните заведения да полагат необходимите грижи за тях. Предложените регулации в обхвата на РЗИ и дирекция „Здравеопазване“ по места не работят в полза на тези семейства. Необходима е промяна в длъжностната характеристика на медицинските сестри, както и план за регулярно реобучение не само на сестрите, но и на педагогическия персонал, който е в пряк досег с децата през целия ден, докато те са на училище или в детската градина“, казва Пандова.

Тя допълва, че от специална медицинска грижа имат нужда както децата с диабет, така и тези с други заболявания.

В отговора си д-р Кондева уточнява, че Наредбата определя изискванията към устройството и дейността на здравните кабинети, реда за откриването им, както и документацията, която водят, а изискванията са съгласувани с министъра на образованието и науката, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика и министъра на младежта и спорта.

„Проектът на Наредба беше изпратен за предварително съгласуване до горепосочените министерства. Получени бяха становища от тях, които са обработени и са в процес на вътрешноведомствено обсъждане и предстои проектът на Наредба да бъде изпратен за съгласуване от министъра на образованието и науката, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика и министъра на младежта и спорта“, казва още министър Кондева.

 
  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...