Бум на лекари - кандидати за парламента

Бум на лекари - кандидати за парламента

Десетки са лекарите, включени в листите на партиите и коалициите за изборите на 9 юни, показа проверка на Zdrave.net. Малцина от тях обаче имат реални шансове да станат депутати в 50-ото народно събрание.

От ГЕРБ почти сигурните бъдещи народни представители са анестезиологът д-р Красимир Събев, който води листата на партията в Смолян, проф. Костадин Ангелов – водач във Велико Търново, д-р Христо Кастрев, специалист по Обща медицина и Образна диагностика, който е втори в Монтана и анестезиологът д-р Иван Червенков, който е втори в Пловдив-област. Доц. Лъчезар Иванов също почти сигурно ще е отново депутата, макар да е четвърти в листата на 25 МИР София.

Със сигурност депутат отново ще бъде и д-р Александър Симидчиев, който води листата на ПП-ДБ в София-област. С шансове да са народни представители са д-р Ивайло Митковски, втори в листата за Варна, доц. Антон Йорданов Тонев – трети във Варна и 31-ви в 23 МИР София. Д-р Любиша Блажевски, ортопед-травматолог в МБАЛ Св. Анна-Варна, който е на 5-то място в същата листа би могъл да влезе в парламента, ако спечели битката с преференции. Бившият депутат от ДБ д-р Таня Андреева е 13 в 24 МИР София, а бившия зам.-министър на здравеопазването и бивш съветник на премиера Денков д-р Петър Грибнев е 17-и в 23 МИР София. И при двамата преференциалният вот е от съществено значение за влизането им в Народното събрание.

От ДПС кандидатите за депутати на избираеми позиции са Юсеин Вейселов, който води листата в Габрово и съпредседателят на ДПС доц. Джевдет Ибрям Чакъров води две листи – в Разград и в Силистра. Вейселов е завършил „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ в Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора и е работил е в МБАЛ „д-р Стойчо Христов“ и „Медицински център 1“ ЕООД в град Севлиево. Бил е и член парламентарната здравна комисия. С шансове за парламента е и кардиологът в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна Месут Рушид, който е втори в листата за Варна.

Проф. Силви Кирилов отново се кандидатира за парламента от ИТН и е втори в Бургас. Проф. Андрей Чорбанов води листата във Велико Търново, а студентът по медицина и управител на фирма за медицински консумативи Иван Клисурски – във Враца.  

Възраждане се отчита с члена на комисията по здравеопазване Маргарита Махаева, която  е поставена на второ място в 25 МИР София, а вторият член на здравната комисия Маргарита Генчева е първа в Силистра. 

БСП са включили много медици в листите си, но никой от тях не е водач. Най-доброто място е за хирурга д-р Събина Петканска-Вълева, която е втора в Сливен. Урологът д-р Десислав Тасков е 3-ти във Варна, общопрактикуващият лекар д-р Митка Лечева е трета във Враца, а семейният лекар д-р Антонио Василев е 3-ти в Плевен. Останалите кандидати са поставени на неизбираеми позиции предвид и отношението на БСП към преференциалния вот.

С минимални шансове за влизане в парламента според социологическите проучвания е коалиция „Синя България“. Там водач на две области София 24 МИР и Хасково е д-р Петър Москов, а някогашният му заместник в МЗ д-р Ваньо Шарков е трети в 23 МИР София.

От партиите, които според проучванията ще останат извън Народното събрание, впечатление правят КП „Левицата!“, от чието име се кандидатират неврохирургът доц. Георги Кючуков, зам.-директор на МБАЛ "Св. Анна"-Варна, д-р Атанас Мангъров и д-р Цветеслава Гълъбова и КП Солидарна България, в чиито листи са намерили място стоматолози, маг.-фармацевти, медицински сестри и здравни медиатори.

В листата на КП „ВМРО – Българско национално движение“ в Плевен на второ място е поставен д-р Венцислав Грозев, хирург, председател на Съвета на директорите на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“-Плевен и бивш председател на БЛС, а д-р Калин Поповски е 12-и.

Водач на листата на „Граждански блок“ на бившия главен прокурор Иван Гешев в София 23 МИР е д-р Спас Спасков, някогашен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ и консултант в здравния сектор.

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...