България ще получи още два медицински хеликоптера до края на годината

България ще получи още два медицински хеликоптера до края на годината

България ще получи следващите два медицински хеликоптера до края на годината. Втората машина ще пристигне със закъснение, а третата по график. Това уведомява производителя Leonardо S.p.A. в официално писмо до Министерството на здравеопазването.

Вторият хеликоптер следва да бъде в България до 30 юни тази година. Изпълнителят по договора информира, че поради закъснение в производствения процес, доставката му ще се забави. В договора с италианската фирма е заложен гратисен период от 60 дни, след който започват да текат съответните неустойки. До момента изпълнителят е заплатил на Министерството на здравеопазването неустойки в общ размер на близо 70 хил. лева.

Третият хеликоптер трябва да бъде доставен до 31 декември 2024 г.

От италианския производител уверяват, че забавянето в производството на втората машина, няма да повлияе на сроковете за пристигането на третата, посочват в прессъобщение от Министерството на здравеопазването.

Първият хеликоптер от Системата за спешна помощ по въздух пристигна в България на 1 февруари 2024 г. Хеликоптерът е първият от общо шест машини, които България трябва да получи, като се очаква страната ни да направи заявка за още два.

На територията на България се предвижда да бъдат изградени шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им да дава възможност до всяка точка на страната да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.

 

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...