НС задължи министъра да създаде е-система за медици в риск и паник бутони

НС задължи министъра да създаде е-система за медици в риск и паник бутони

Депутатите в парламентарната здравна комисия единодушно гласуваха решението за предприемане на необходимите мерки и действия за предотвратяване и противодействие на насилието над медицинските специалисти, внесено от ГЕРБ, информира zdrave.net.

В решението е записано, че в срок до 4 месеца, министърът на здравеопазването трябва да предприеме действия за създаването на специализирана електронна система към МЗ, чрез която медицинските специалисти да могат да съобщават за възникнали случаи на физическо и/или вербално насилие. Събраната информация трябва да бъде анализирана и да бъдат предприети допълнителни действия с цел намаляване на тези случаи, както и чрез системата да бъдат идентифицирани високорисковите райони с цел предприемане на допълнителни мерки за противодействие.

На основание събраната информация министърът трябва да осигури на медицинските специалисти, работещи във високорискови райони, необходимите устройства, чрез които да може незабавно да се подаде сигнал до МВР и да се споделя местоположение при настъпил случай на физическо насилие. Срокът за осигуряването на устройствата е до 6 месеца от приемането на решението.

„Това решение лично аз го приветствам с радост, защото над 20 години съм работил в системата на Спешна помощ и неведнъж съм бил обект на агресия. Приветствам го и от името на Министерството. Имаме някои забележки относно конкретни стъпки и финансирането на някои дейности, но го приемаме“, каза зам.-министъра на здравеопазването доц. Петко Стефановски.

От страна на МВР също изразиха положително становище към решението и са отворени към следващите стъпки, чрез които да се уточни как ще бъдат информирани органите на МВР.

„БЛС категорично подкрепя проекта за решение и всички мерки в защита на медицинските специалисти“, каза и зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов и припомни кампаниите, предприети от съсловната организация в тази посока.

Председателят на БФС маг.-фарм. Димитър Маринов изрази скептицизъм, че всички медици ще успеят да се включат в обучението и допълни, че фармацевтите също трябва да са включени в решението.

От името на БАПЗГ председателят на организацията Милка Василева подчерта, че насилието над медиците се превръща в част от работния процес и това решение е една от стъпките за справяне с насилието на работното място.

Председателят на комисията д-р Александър Симидчиев заяви, че регистърът ще позволи да се насочат усилията там, където има най-голяма нужда и да се предприемат превантивни действия.

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...