Доц. Кунчев: Имаме спокоен сезон от гледна точка на заразните болести

Доц. Кунчев: Имаме спокоен сезон от гледна точка на заразните болести

„Имаме спокоен сезон от гледна точка на заразните болести, няма големи взривове и хората могат да си карат спокойно почивката“. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му Гърция не изнася COVID, а просто там се правят повече изследвания в сравнение с България и статистиката отчита повече заболявания.

„Вариантът Флирт е вариант на Омикрон, той се предава лесно, но не предизвиква тежка клинична картина“, категоричен бе епидемиологът.

Той поясни, че циркулация на COVID има навсякъде в Европа, а най-добрият съвет, който може да се даде па заболелите е да си останат вкъщи една седмица или да носят маска.

Според доц. Кунчев това лято картината на сезонната заболяемост у нас е различна – преобладават респираторните вируси, а не ентеровирусите.

„Вирусните инфекции са 90% процента от случаите в момента. Следим го, за да знаем появява ли се нещо ново, има значително повишаване на заболеваемостта, но не е притеснително, очаквано е за летния сезон. Хората го карат на крака - засяга горните дихателни пътища. Има сълзене на очите, носа, гърлото, кашлицата е остра, лаеща и продължава 3-4 седмици, трудно се подтиска с медикаменти, рядко имаме отпадналост и висока температура, рискът за тежки усложнения е много по-малък. Антибиотиците не действат", описа ситуацията доц. Ангел Кунчев.

В допълнение той отбеляза, че една добра предпазваща мярка е носенето на маска на места, където се събират много хора.

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че контролът по Черноморието, осъществяван от БАБХ е постоянен и засилен и досега не са допуснати дори малки епидемични взривове.

Същото се отнася и до проверките на РЗИ за качеството на водата, които са повече през лятото, допълни той. 

Доц. Кунчев посочи, че през това лято имаме ръст на заболелите от Лаймска болест, които вече са 170, при 90 през миналата година. По отношение на кърлежите, той поясни, че те вече отстъпват заради времето, но проблем остават комарите, заради които пръсканията не трябва да спират.

 
  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...