МБАЛ Лайф Хоспитал разполага с нов ядрено-магнитен резонанс на Siemens

МБАЛ Лайф Хоспитал разполага с нов ядрено-магнитен резонанс на Siemens

Текст под снимка: Д-р Биляна Русанова- специалист Образна Диагноостика  

Новата придобивка на МБАЛ Лайф Хоспитал – чисто нов ядрено магнитен резонанс на фирмата Siemens вече диагностицира пациенти на територията на болницата в град Бургас.

Магнитно-резонансния томограф (МРТ) е модел Magnetom Free.Max 0.55 T, производство на фирма Siemens Healthcare GmbH. МРТ е висш клас апарат, за диагносициране на цялото тяло при много кратко време на изследване. Апаратът предоставя превъзходно качесто на образите с висока разделителна способност.

Magnetom Free.Max 0.55T е изцяло революционно нов апарат за магнитно-резонасна томография, като в него са използвани най-новите съвременни и иновативни решения в тази област. С апарата може да се изследва всяка една област на човешкото тяло. Magnetom Free.Max използва иновативни технологии с изцяло нов софтуер. Оборудван е с уникална BioMatrix Select&GO технология, с която апаратът отчита характерните особености на всеки един отделен пациент и се адаптира автоматично към тях, така че да се получи перфектно изследване за всеки пациент.

Magnetom Free.Max е първият в света ЯМР с работен отвор от 80 см, което предлага изключителен и невиждан досега комфорт за пациента, включително и такива с наднормено тегло, клаустрофобия, а също и деца. Благодарение на нови модерни техники за изобразяване като Compressed Sensing и Multi Band техника се осигурява кратко време за изследването и прецизни резултати. Наблюдава се  напълно автоматизирано позициониране на пациента с едно докосване , дистанционна виртуална комуникация лекар-пациент.

Магнитнорезонансната томография е метод на първи избор при изследване в областта на неврологията и неврохирургията и е незаменим при изследване на гръбначния стълб, за оценка на ставите  и тумори на меките тъкани. Методът е златен стандарт при изследване на заболяванията в малкия таз- за откриване  на доброкачествена хиперплазия на простатата или малигнени зони предимно в периферната зона на жлезата, при профилактика на гинекологични заболявания при жените, а също и злокачествени процеси на ректума . При налична патология, се дава подробна информация относно локализация на процеса, размера, обхвата.

Това е изключително модерна, безболезнена технология, която не работи с йонизиращи лъчения.

Средната продължителност на едно изследване  е около 20-30 мин. В някои случаи се прилага контрастно вещество, което не е йод-съдържащо и така се получава повече информация относно заболяването.

При тази методика не се изисква определена предварителна подготовка. Необходимо е пациентът да носи резултати и изображения от предходни изследвания.

Изследванията се извършват от д-р Биляна Русанова и Д-р Живко Милков.

Те са по здравна каса - необходимо е:

  • направление от специалист
  • Запазване на час на телефон: 0894 679964 или на 056 875050/51.

 

 

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...