Първите случаи на грип се очакват в средата на ноември

Първите случаи на грип се очакват в средата на ноември

Наблюдаваме бавен и постепенен ръст на ваксинациите срещу грип и по този критерий вече сме с един от най-добрите показатели в Европа – за тази година ваксинацията при хората във възрастовата група 65+ ще достигне 23,3%, а за цялото население – 7%. Това съобщи на пресконференция главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той бе категоричен, че целта на експертите е да предоставят информация какви са качествата на ваксината и всеки сам да реши дали да се ваксинира.

Доц. Кунчев отбеляза още, че за сезонния грип трябва да се мисли като за сериозно заболяване с тежки здравни, социални и икономически последици, защото е доказано, че след една грипна епидемия приблизително 2000 души си отиват от пневмония.

Възрастните хора у нас вече могат да се ваксинират безплатно благодарение на програмата на Здравното министерство и срещу пневмококова инфекция, както и срещу COVID, посочи доц. Валери Цеков, председател на Сдружението по иновативна медицина. Той подчерта, че това е една много добра възможност за една от най-уязвимите групи от населението, а допълнително улеснение е това, че всеки желаещ може да се ваксинира без проблеми при личния си лекар.

„Близо 15 000 са поставените и отчетени ваксини според информацията в НЗИС. Мои пациенти са се записали за ваксиниране още през август и септември“, каза д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и председател на БЛС. По думите му 80% от пациентите от неговата листа, които са се ваксинирали срещу грип, се ваксинират и с ваксини срещу пневмококи и срещу COVID, а трендът на интереса върви все по-нагоре.

По думите на д-р Брънзалов до края на седмицата всеки общопрактикуващ лекар, дори и в най-отдалечената точка на България, ще получи заявените количества.

В Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания в НЦЗПБ все още няма регистрирани положителни проби за грип, но очакванията ни са първите грипни вируси да се появят в средата или най-късно в края на ноември, посочи ръководителят на лабораторията проф. Нели Корсун. По думите й няма да има съществена промяна във вида на циркулиращите грипни вируси през този сезон, а пикът на инфекцията се очаква да бъде през януари, може би и до началото на февруари.

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...