Съдът не даде ход на делото на Перата срещу бургаска медия

Районният съд в Бургас не даде ход на делото на Петър Низамов-Перата срещу информационния сайт „Бургаснюз“. Перата заведе иск срещу колегите заради статия от 2012 година, от която се почувствал обиден, заради заглавието „Биячите от дискотеката остават в ареста“. Макар че там всички споменати са с инициали, Низамов твърди, че общественият му престиж е уронен. Журналисти, присъствали на заседанието обявиха, че мислят за ответен иск срещу него, заради обиди.

Станалият известен с арести на нелегални имигранти по границата се държа арогантно пред вратата на съдебната зала, заяждаше се с дошлите да отразят случая журналисти, снимаше ги с телефона си, предавайки директно по интернет и няколко пъти ги нарече „лъжци“ и „манипулатори“, а публикациите им „селски статии“. Използваше и други квалификации, които са надлежно записани от камери и диктофони.

Във въпросната статия на „Бургаснюз“ е написано, че три лица, обозначени с инициали и възраст остават в ареста, заради побой в известна през 2012 година бургаска дискотека. Освен това, към онзи момент той е имал три присъди за различни деяния, за които днес вече е реабилитиран. Преди 5 години той не е подал никакви искове, нито е поискал опровержение на същото място и в същия размер, според закона, казва Екатерина Капрова, управител на сайта.

Социално слабият ищец се появи в съда с тениска за над 500 лева, коментираха запознати с модните марки колеги. След като около 30 минути записа клип със своя телефон, обръщайки го към всеки журналист, той си позволи обидни квалификации за работата на репортерите и за пореден път обяви, че тях ги очаква „наказание“. Тогава у тях се появи идеята за насрещен иск заради обиди и накърняване на достойнството им.

В залата той влезе без адвокат, каза, че е нередовно призован и поиска отвод на съдебния състав с аргумента, че е нарушен принципа на случайното разпределение на делата. Според Перата, няма как два процеса с поредни номера да бъдат назначени в една и съща зала и при един и същи състав. Съдия Калин Кунчев отказа отвод, но не даде ход на делото, заради това, че Петър Низамов и адвокатът му са нередовно призовани.