Улични музиканти искат защита от нелоялна конкуренция

Защита от нелоялна конкуренция и самозванци, свирещи на плейбек поискаха професионалните улични музиканти в Бургас. Днес те се срещнаха с общинските съветници Даниел Иванов и Красимир Батилов, за да изложат своите притеснения и да поискат промяна в действащата наредба за уличното изкуство в морския град.

„Аз и моите колеги сме професионални музиканти, свирим в Симфоничния оркестър, по сцени, по участия и по концерти. Освен нашите изяви, ние се занимаваме с улично изкуство, което е една много приятна дейност, тъй като допринася за атмосферата в града. Правим го не само в Бургас, но и в много други градове, както в България, така и в чужбина. Навсякъде имаме голям успех, но тук в Бургас от няколко години има проблем с уличните музиканти, който става все по-голям. Тъй като тук няма установени общински правила за тази дейност, особено през летния сезон на улицата се появяват много хора, които не са музиканти, но ползват различни устройства и имитират дейност като музиканти“, коментира професионалният музикант Цветан Узунов.

Той отправи предложение на уличните музиканти, да бъдат издавани годишни разрешителни, които ще са безплатни, но ще изискват покриването на определени критерии. Най-важното условие е да не се използват телефони, тонколони и други заблуждаващи средства. По думите им, в момента съществува нелоялната практика не само да се пуска плейбек, но и да се усилва звукът с цел да заглуши професионалистите. Ето защо артистите ще настояват за ограничение в силата на звука. Спазването на правилата ще се съблюдава от служители на Обществен ред.

„Като общински съветник моята роля е не само да защитавам правата и интересите на гражданите, но в случая искам да бъда един проводник на идеите на тези хора, които се свързаха с мен и поискаха съдействие. Това са едни професионални музиканти, които освен, че излизат на сцена и ходят по концерти и участия, тяхното второ амплоа е уличното изкуство. Пред мен те изразиха своите притеснения, имат идеи средата, в която работят да бъде подобрена. Като част от гражданските организации и групата в Общински съвет Бургас, аз и Красимир Батилов, сме твърдо „за“ развитието на културата и музиката в нашия град, тъй като това ще допринесе и за развитието на туризма в Бургас“, подчерта общинският съветник Даниел Иванов, който се ангажира да отнесе проблема в Комисията по култура и Комисията по обществен ред към местния парламент. Той изрази готовност да съдейства с всички сили за разрешаването на този казус, както и за създаването на благоприятна обстановка за развитие на уличното изкуство в Бургас.

Даниел Иванов разкри, че с артистите от гилдията обсъждат и други идеи – провеждането на тематични седмици – на музиканта, на художника, на занаятите и т.н.