Какви са новите правила за електрическите тротинетки в Бургас?

Какви са новите правила за електрическите тротинетки в Бургас?

Нови по-строги правила за карането на електрически тротинетки в градски условия обсъждат от общински съветници в Бургас. Причината са зачестилите жалби от граждани. В същото време, преди летния сезон, полицията засилва контрола в пешеходните зони.

Борислав е един от младите хора, които се придвижват с електрическа тротинетка в града. Учи във Френската гимназия и я използва, за да ходи на училище. По думите му най-честият проблем при неспазването на правилата сред младите, е че не са запознати с тях на първо място.

„С помощта на община Бургас миналото лято започнахме една разяснителна кампания за правилата за движение от водачи на индивидуални електрически превозни средства. Тази година продължаваме със същата кампания“ , казва в ефира на bTV гл. инсп. Пламен Николов от ОДМВР-Бургас.

„От началото на годината нарушенията на водачи на индивидуални електрически превозни средства са 36 броя. Целта на контрола не е санкцията, а по-скоро превенцията, за да не допуснем инциденти при водачи на такъв тип превозни средства и пешеходци“, допълни още той.

За управление на електрическа тротинетка в пешеходна зона глобата е 50 лв. А лекари предупреждават и за опасността от неразумното каране и неспазването на правилата.

„Гражданите трябва да бъдат много по-внимателни в това, което правят. Те не използват каски, не използват наколенки и едно падане за съжаление води и до фатални последствия. Миналото лято имахме над 10 случая, по-голямата част от тях бяха деца. Всички бяха излекувани в болницата, но имаше такива със счупвания и наранявания на черепа“, каза д-р Светослав Тодоров.

Една от целите на новите нардеби е по-специално за тротинетките под наем, казва Йордан Вълев, член на транспортната комисия в общински съвет Бургас .

„Тротинетките под наем имат всички GPS устройства и там скоростта може да се контролира през софтуера. За тези, които са за лична употреба, собственост на физически лица – към момента разчитаме на будната съвест на гражданите“, казва той.

Новите предложения ще бъдат обсъдени на предстоящата сесия на общински съвет.