Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Explore the world“

Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Explore the world“

Международната регата „Порт Бургас“ е най-голямото ветроходно събитие в страната през последните повече от 20 години. В 31-вото издание, което ще се проведе от 27 април до 1 май, ще се включат близо 250 състезатели от България, Румъния, Гърция, Турция и Украйна. Най-добрите ветроходци ще мерят сили в клас „Оптимист“, ИЛКА 4, 420, Фин и олимпийските класове ИЛКА 6, ИЛКА 7 и 470.

Международно жури и съдии от Гърция, Турция и България ще определят победителите. Организатор на атрактивната регата за килови яхти е яхт клуб „Порт Бургас“, съвместно с Пристанище Бургас и община Бургас.

„Подобни прояви се провеждат в много страни по света, като сред най-известните са Килската ветроходна седмица в Германия, Йерската ветроходна седмица във Франция, Ветроходната седмица на Маями в САЩ, Истанбулската ветроходна седмица в Турция и др. Бургаската ветроходна седмица заслужено се нарежда сред най-добрите в света, а надпреварата е една от малкото български регати, включени в спортния календар на World sailing за 2024 година“, сподели председателят на яхт клуб „Порт Бургас“ Евгений Мавродиев.     

По програма се предвижда отделните гонки да се провеждат пред централния плаж на Бургас. Ветроходната седмица ще стартира с Парад на участниците, който ще премине пред Морската гара. Зрелищното събитие се очаква да започне около 13 часа в неделя и е част от първия за Южното Черноморие къмпинг фестивал „Explore the world“. На 27 и 28 април фестивалното изложение за къмпинг, караванинг и аутдор ще събере на Морската гара любители на този вид почивка от цялата страна. Ще бъдат представени най-новите модели кемпери, палатки, офроуд автомобили, както и възможности за спорт и свободно време.