В Бургас официално дават старт на къмпинг сезона по Южното Черноморие

В Бургас официално дават старт на къмпинг сезона по Южното Черноморие

Къмпингари от цялата страна се събират на Морската гара в Бургас, за да дадат старт на сезона. Този уикенд там се провежда първият къмпинг фестивал „Explore the world“. Сред атрактивните експонати е кемпер, произведен в Швейцария в една-единствена бройка през далечната 1969 година. Въпреки, че е на цели 55 години, автомобилът и до днес впечатлява с изключително луксозното си изпълнение.

"Къщата на колела" има баня, тоалетна, хладилник, два газови котлона за приготвяне на храна, резервоар за вода, две двойки сепарета, които се преобразуват на спални, място за съхранение на багаж. Запазени в оригиналния им вид са и бурканчета със сушени подправки с вече от десетки години изминал срок на годност. 

За историята на ретро кемпера собственикът му Антон Димчев разказа, че е произведен в семейна работилница в Швейцария. Останал е една-единствена бройка, тъй като производството е било икономически неизгодно за създателите му. Закупен е от известен швейцарец, любител на пътешествията и преживяванията на открито. Той го е използвал до 1984 година. Кемперът е бил оставен в дилърски шоурум в Швейцария с цялата посуда в кухнята и дори лични тоалетни принадлежности. 

Запазен е така и до днес, с оригинален интериор и оборудване, като жива картинка от миналия век. Има всичко необходимо за една прекрасна почивка на четиричленно семейство, разказва собственикът на ретровозилото.

Именно 70-те години на миналия век се смятат за началото на къмпингуването и къмпинг културата, както в Западна, така и Източна Европа. Всички знаем за полските каравани, които идваха по българските къмпинги по времето на соца. В последните години, особено след ковид кризата, развитието на бизнеса и туризма с кемпери и каравани бележи големи ръстове, заяви Димчев, който е и собственик на компания, която проправя път на кемпер изживяването в България от над 15 години.

На изложението освен, че посетителите ще се докоснат до миналото, също така ще надникнат и в бъдещето и ще могат да се запознаят с последните тенденции от няколко световни кемпер бранда. Има изложители също на палатки, офроуд автомобили, оборудване и аксесоари за водни спортове и занимания за свободното време.