Велики четвъртък е - най-важният ден от Страстната седмица

Велики четвъртък е - най-важният ден от Страстната седмица

Велики четвъртък е. За църквата това е най-важният ден от Страстната седмица. Днес се припомня тайната вечеря на Божия син с апостолите, на която Исус Христос дава на своите ученици последните си духовни напътствия.Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

Според народната традицията днес и в събота се боядисват великденски яйца. Първото трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. По традиция днес се замесват и козунаците.

Ирина Стоянова от Берковица споделя, че яйцата, които ще боядисат в дома ѝ, са събрани от лазаруване. "Събрахме 256 яйца, които ще дарим на болницата в града и дома за хора с деменция в село Бистрилица. Ще се веселим, докато шарим яйцата. С първото червено яйчице ще направим кръстен знак на челото на децата. Използваме естествени бои - брош, червен цвят от корени, отвара от липа или листа от червен лук. Жълтият цвят се получава с куркума или листа от стар лук, синият - постигаме чрез боровинки, а зеленият - със спанак и коприва", сподели тя.