Велика събота е, православните християни са в очакване на Христовото Възкресение

Велика събота е, православните християни са в очакване на Христовото Възкресение

Велика събота в православната традиция е денят на погребението на Сина Божий и очакването, с което скръбта се превръща в радост. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата.

Тази вечер празничното Пасхално богослужение от катедралния храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавено от наместник-председателя на българската църква - врачанския митрополит Григорий.

Днес православният свят ликува и очаква радостната новина за Христовото Възкресение. Свещенослужителите сменят през деня тъмните си одежди с бели пасхални, което символизира победата на Христос над Дявола и смъртта.

Днес очакваме Благодатният огън да слезе на земята. България няма да изпраща свещеници до Йерусалим за Благодатния огън тази година заради напрежението в региона. В такива случаи се ползва огънят от предходната година, който се пази в Синодалния параклис.

За предстоящите празници се извършва промяна на движението в центъра на София. От 8.00 часа на 4 май до приключване на богослужението в нощта на 5 май се забранява престоят и паркирането на коли, а след 18 часа и на влизането на коли на площад "Свети Александър Невски", по улиците, които водят към него.

Точно в полунощ в храмовете в страната ще бъде възвестено трикратно Възкресението на Спасителя.