Облекчение за шофьорите: Започна ремонт на Дюлинския проход

Облекчение за шофьорите: Започна ремонт на Дюлинския проход

Започнаха от днес строителните дейности по 34 км от трасето между областите Варна и Бургас.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова провери как стартира основният ремонт на Дюлински проход, по трасето на третокласния път Старо Оряхово–Гюльовца–Каблешково–път I-9 Слънчев бряг–Бургас за 34 км от трасето.

До края на юни ще стартират останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка е особено важна за Черноморието, защото свързва областите Варна и Бургас и се ползва като алтернативен маршрут на пътищата I-9 Слънчев бряг–Обзор и ІІІ-208 Дъскотна–Айтос през Айтоския проход. Основният ремонт на третокласния път се финансира със средства от републиканския бюджет. Общият размер на инвестицията е над 168 млн. лв., а срокът на изпълнение е 540 дни.

“Трябва да се постараем належащите ремонти да не забавят трафика, за да не създаваме затруднения както за бизнеса, така и за всички граждани, особено предвид започващия туристически сезон”, каза министър Коритарова по време на инспекцията.

За да не се ограничава придвижването през Дюлинския проход, се предвижда строително-монтажните работи да се извършват без спиране на движението. Автомобилите ще преминават в платното, в което не се изпълняват строителни дейности. При необходимост от ограничаване на трафика като обходен маршрут ще се ползва път I-9 Старо Оряхово–Бяла–Обзор–Ахелой–Бургас. След приключване на ремонтните дейности в Дюлински проход, движението по първокласния път през Обзор ще бъде облекчено.

В проведената от министър Коритарова проверка участваха инж. Стоян Николов – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, и инж. Митко Порязов – директор на Областно пътно управление - Бургас, инж. Явор Пасев – директор на Областно пътно управление - Варна, представители на строителя и на надзора.