Хит това лято ще са детските планински лагери

Хит това лято ще са детските планински лагери

Хитът това лято ще са детските планински лагери, заяви в интервю за БТА председателят на Българския туристически съюз (БТС) Венцислав Венев. Сезонът се открива в средата на юни край язовир "Копринка", където се очаква да се включат около 300-400 деца. Разходите за едно дете на ден в лагерите на БТС ще са около 50 лева за храна, нощувка и обучение по планинарство.

Ние подготвяме нашите места за настаняване - хижи и туристически спални, да посрещнат групи от ученици, които са организирани най-вече от туроператорски фирми, както и неформални групи, които се организират през социалните мрежи и си запазват места при нас, каза Венев.

Лагерите са между пет и седем дни и през това време децата развиват своите туристически сръчности - как се опъва палатка, къде се пали огън, какво да е поведението при лошо време, с каква екипировка се тръгва на поход, какво се прави, когато се напуска бивак, как се общува с природата, какви са правилата при пребиваване в хижа.

Според Венев е необходимо да се направят промени в нормативни актове на образователното министерство, с които модулът "Туризъм" в учебната програма да стане реален. Сега не е позволено да се извеждат децата извън училище. Как да правиш модул "Туризъм", след като е забраненото извеждането на децата в събота и неделя, а любовта към природата тръгва от училище, коментира Венев.