Променят правилата за шофьорските курсове

Променят правилата за шофьорските курсове

Промени в изпитите за шофьорски книжки е подготвило Министерството на транспорта. Целта е да се подобри подготовката на шофьорите и да се намалят катастрофите. 

Една от подготвяните промени е да се сложи край на безкрайното явяване на изпит за шофьорска книжка. Мярката е насочена към тези кандидати, които не успяват да си вземат изпитите и се явяват отново и отново.

Това заяви служебният транспортен министър Георги Гвоздейков по време на дискусия в БТА, която е част от кампанията „Карай умно – стигни жив!“ на вестник „24 часа“.

"Целта е на пътя да излизат наистина подготвени шофьори. Промените са дадени за съгласуване между институциите и предстои да влязат за обществено обсъждане.

Другото важно нещо е да бъде заложен таван на изпитите, тъй като към момента няма такъв, защото когато се явяваш безкрайно на изпити очевидно има проблем дали е с водача, дали е с подготовката на водача, на това нещо трябва да се сложи край.

Максимум 4 пъти явяване за 6 месеца, ако четвъртият път е неуспешен, се връщаш обратно на доучване, на подготовка", обясни транспортният министър.

Гвоздейков коментира още, че ще бъде облекчена административната тежест на учебните центрове и ще се премине към дигитализация, за да отпаднат учебните картони и дневници, които се водят на хартия.

По време на дискусията различни сдружения на родители, които са загубили деца и близки при катастрофи, изразиха мнение, че проблемът не е единствено в курсовете и подготовката, а в слабото законодателство.

Автошколите в България са около 1000 и по време на дискусията стана ясно, че ресорното ведомство ще мисли за категоризацията им на база успехите на кандидат-шофьорите. Идеята е да останат да оперират само учебни центрове, които са най-ефективни и предлагат най-добро обучение.

Представителите на МВР, които се включиха в дискусията, заявиха, че конфискуването на автомобил на пияни и дрогирани е ефективна мярка за пътната безопасност. До края на годината МВР ще разполага с още 274 уреда за измерване на скоростта. По думите на директора на отдел „Пътна полиция“ към СДВР комисар Николай Крушарски само на територията на София от началото на годината 77 водачи са отказали да се тестват за алкохол, а 171 - за наркотици. На  всички водачи, които откажат тестове, се връчват наказателни постановления.