Новият Сливенски митрополит призова за мир и единство в Бургас

Новият Сливенски митрополит призова за мир и единство в Бургас

С камбанен звън и тържествена процесия в Бургас беше посрещнат новия сливенски митрополит Арсений. Шествието премина от арката на Свети Николай Чудотворец до катедралния храм „Свети Свети Кирил и Методий“ през шпалир от моряци и гвардейци.

Митрополит Арсений отправи приветствие към миряните, след което отслужи първата си служба в бургаския храм. Новият владика обясни, че с мир и любов трябва да бъде изгладено напрежението в епархията и лаконично коментира избора на следващия български патриарх.

"Дядо Николай е заявил своето категорично желание да не участва в избора за български патриарх. Дошли сме в пределите на този красив и магнетичен за епархията ни град Бургас, за да предадем своето първо благословение на всички жители с послание за мир и да отслужим първата света служба днес, а утре и първата света литургия", заяви митрополит Арсений. 

„Аз няма да бъда патриарх. И на ум не ви хрумва кой ще бъде патриарх! Това само Бог знае, защото това е божествено призвание. Аз написах обръщение и подписах, казах на Светия синод каквото имам да казвам и считам, че това е достатъчно“, каза пред журналисти пловдивският митрополит Николай. Той беше в морския град, където участва в тържествената церемония по посрещането на новия Сливенски митрополит Арсений.