Ремонтът на пътя за Сарафово приключва до края на юни, без други летни "тапи" за морето

Ремонтът на пътя за Сарафово приключва до края на юни, без други летни "тапи" за морето

Министърът на туризма Евтим Милошев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова обсъдиха на официална среща приоритетни въпроси, свързани с пътната инфраструктура в България и сухопътното влизане на туристи в страната ни. На срещата присъстваха инж. Стоян Николов – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и експерти от Министерството на туризма.

„Туризмът генерално не може да съществува без свързаност и адекватна пътна инфраструктура“, подчерта министър Милошев в началото на срещата. Въпреки че летният сезон е време за пътуване, но и е време за ремонти, затова трябва да намерим работещи решения за всички, изтъкна още той.

„Готови сме за диалог и реални действия, за да облекчим летния туристически сезон,“ заяви в отговор министър Коритарова.

По темата за АМ „Тракия“, на срещата беше коментирано, че през активния летен сезон не се предвиждат планови ремонти на магистралата, както и на други пътни връзки към морските и планински курорти. В момента се работи активно ремонтът на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ да приключи максимално бързо, като и по нея не се предвиждат планови ремонти.

По въпроса за спирането на камионите и тировете през почивните дни на седмицата, министър Коритарова уточни, че през последните години не се използва тази практика по ред причини, като нарушаване интересите на превозвачите и поставяне в неравностойно положение на други части на икономиката спрямо туризма, нарушаване на ритъма на транспортния поток, както и невъзможност за организиране на допълнителна логистика и места, на които тирове и камиони да изчакват и престояват.

Министерството на туризма през месец април 2024 е отправило запитване до АПИ във връзка с планираните дейности по текущото поддържане на пътната инфраструктура преди началото на летния туристически сезон. Инж. Стоян Николов коментира предоставената информация за всички по-важни ремонтни дейности, които имат отношение към движението през лятото. Той уточни, че в отсечката Обзор – к.к. Слънчев бряг, известна като Обзорски проход, която е част от главния път Варна – Бургас, АПИ има отговорността да извършва текущи краткосрочни ремонти само в работните дни, като не работи през почивните дни – от петък до неделя, за периода на активния летен туристически сезон.

Вече тече ремонт на Дюлинския проход, който е алтернатива на критичното трасе до Обзор, а в края на юни ще започне ремонт на 31 километрова отсечка от с. Гюльовица до кръстовището с к.к. Слънчев бряг – Бургас, каза още инж. Стоян Николов.

Инж. Стоян Николов потвърди, че са приключили ремонтните дейности на пътната настилка на път I-9 Дуранкулак – Шабла – Каварна – Балчик, на път II-71 Добрич – к.к. Албена, на територията на област Добрич, на път II-27 Добрич – Балчик и на път III-901 Българево – Камен бряг.

Ремонтирана е пътната настилка на пътища на територията на област Варна и Шумен и на път I-9 Варна – Бургас, като периодично се изпълняват дейности по отстраняване на излишната крайпътна растителност и почистване на площадките за отдих.

В заключение, по време на своята среща министър Милошев и министър Коритарова се разбраха, че е важно да има добра комуникационна стратегия по отношение на състоянието на пътната инфраструктура, която да дава на гражданите и на туристическия сектор своевременна и адекватна информация.

По отношение на започналия от седмица ремонт на пътя Бургас – „Сарафово“ (в участъка между пътния възел тип „Тромпет“ на Северния обход до Гробищния парк), който предизвика притеснения и напрежение в туристическия бранш, днес министър Милошев проведе разговор с кмета на Бургас г-н Димитър Николов, който го увери, че ремонтните дейности ще приключат най-късно до края на юни и не би следвало да има излишно напрежение.