От АПИ обещават да не затрудняват пътя до морето с ремонти

От АПИ обещават да не затрудняват пътя до морето с ремонти

Пътната агенция (АПИ) обещава през тази година да не прави големи ремонти по магистрала “Тракия“, които да затрудняват пътуващите до морето.

“Тази година не се предвиждат големи ремонтни дейности по магистрала "Тракия", всички ремонти са локални и се извършват в дните от седмицата, когато не е натоварено движението. Петък, събота и неделя не се извършват ремонти и хората могат спокойно да пътуват до морето“, каза шефът на АПИ Йордан Вълчев пред БНР.

Той добави, че на магистрала "Хемус" има ремонт на два от четирите тунела, които трябва да приключат до началото на юли. Въпреки уверенията на шефа на АПИ, ремонтите на тунелите изглеждат в много начална фаза.

Вълчев казва, че данните на МВР показват намаляване на жертвите по пътищата.

"Само за първите три месеца на 2024 г. са намалели жертвите с около 40, сравнено с предходната година. Донякъде това е заради контрол от пътната полиция, но донякъде и заради новината, че ще има проверка на средната скорост. ... Тази мярка е доказала на много места в Европа, че работи", каза Вълчев.

Не е ясно как мярка, която още не е въведена и изобщо не се знае кога ще бъде въведена, може да доведе до намаляване на жертвите по пътя. Единствената сериозна мярка, която бе въведена наскоро, е конфискацията на автомбили при шофиране след упитреба на наркотици и алкохол. Тя се обжалва пред Конституционния съд.

Шефът на АПИ очаква, че през септември ще влезе в сила мярката за засичане от камерите на толсистемата на средна скорост на движещите се автомобили по магистралите.