Срив в ИТ системите в цял свят, спират полети и влакове

Срив в ИТ системите в цял свят, спират полети и влакове

Големи банки, медии, авиокомпании и влакове в момента страдат от сериозни IT прекъсвания. Би Би Си съобщава за масов срив на системите в целия свят.

Първо бяха спрени полетите на летището в Сидни. United Airlines е спряла да лети. По-късно беше съобщено за срив на Лондонската стокова борса. 

В Австралия освен летища са засегнати магазини и комуникации, като националният координатор по киберсигурност определи това като „широкомащабно техническо прекъсване“.

Засегнати са и железопътни компании в Обединеното кралство.

Една от големите жп компании в Лондон предупреди пътниците да очакват забавяния в графика, тъй като страда от „широко разпространени IT проблеми“.

Няколко летища и авиокомпании съобщават за проблеми с техните IT системи. На летището в Берлин също са отчетени забавяния. По-късно беше съобщено, че полетите са спряни до 10:00 часа местно време заради технически проблем.

Летището в Берлин е публикувало в платформата X, че изпитва закъснения при чекирането поради „техническа повреда“.

В Испания е съобщено за „инцидент“ на всички летища в страната. „Работим за разрешаването му във възможно най-кратък срок. Междувременно операциите продължават с ръчни системи“, съобщава операторът на испанското летище.

На летището в Единбург е имало прекъсване на услугите, тъй като компютърна грешка е довела до неправилно функциониране на екраните.

Таблата за заминаващи полети в сградата на главния терминал замръзнаха, показвайки неактуална информация за номерата на изходите и часовете на излитане, което означава, че някои пътници са пропуснали полетите си.

Рано тази сутрин се включи пожарната аларма в сградата на главния терминал. Смята се, че тя е била задействана от същата компютърна грешка. От летището в Единбург заявиха, че работят по отстраняването на проблема, съобщава бТВ.

Ryanair предупреждава за „потенциални смущения в цялата мрежа“, което според компанията се дължи на прекъсване от страна на трета страна. Авиокомпанията съветва всички, които пътуват днес, да проверяват приложението на Ryanair за актуализации на своя полет.

Базираните в САЩ „Юнайтед“, „Делта“ и „Америкън еърлайнс“ обявиха „глобално спиране“ за всички свои полети. Полетите, които в момента са във въздуха, ще продължат да се изпълняват, но засега няма да излитат други.

Амстердамското летище Schipholе е последното, което съобщава за закъснения, причинени от прекъсване на информационните технологии, съобщава Би Би Си. Все още не е ясно колко полета са засегнати.

Летищата в Япония и Индия също са засегнати. Летището в Делхи съобщава, че някои услуги са били временно затруднени.

Японското летище Нарита, което се намира на около 60 км от Токио, съобщава, че авиокомпаниите JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express и Spring Japan имат проблеми със системите си.

На летището в Сидни настъпи лек хаос. Първо екраните на таблото за заминаващи бяха празни, а поне една авиокомпания, Jetstar, обяви, че не може да регистрира пътниците си.

Около половин час по-късно Virgin Australia съобщи, че е настъпило „пълно спиране на полетите“, като „няма нито приземяващи се, нито излизащи полети“.

По-късно обаче нещата се раздвижиха. Virgin Australia започна да качва пътници и изглежда, че небето скоро отново ще се изпълни със самолети, съобщи репортерът Саймън Аткинсън, който предава от летището в Сидни.

Във Великобритания телевизия Sky News спря излъчване поради прекъсванията. Каналът не е успял да излъчва на живо тази сутрин, казва изпълнителният председател на компанията.

В Англия офлайн е и системата за запазване на часове за медицински прегледи.

От Microsoft заявяват, че разследват проблеми с облачните услуги в САЩ, както и проблем, засягащ няколко нейни приложения и услуги.

Според компанията прекъсването на работата е започнало около 18:00 ч. източноевропейско време (00:00 ч. българско време) в четвъртък.

Microsoft предприема „действия за смекчаване на последиците“ след проблеми с обслужването, съобщава информационна агенция AFP.