Музика от френското кино ще звучи в „Любовна история“ в бургаската опера

Музика от френското кино ще звучи в „Любовна история“ в бургаската опера

Въпреки не особено ласкавото време на вече настъпилата пролет, винаги има време и пространство за добри помисли и случвания. На 25 март, понеделник, от 19 часа в залата на Бургаската опера, за своите верни почитатели бургаският културен институт е подготвил възхитителен концерт, под надслов „Любовна история“. Със своето артистично присъствие, личен чар и професионализъм на сцената на Бургаската опера ще блестят солистите: сопраното Нона Кръстникова и тенорът Яни Николов. 

Концертната проява в понеделник ще бъде под диригентската палка на маестро Деян Павлов, който с успех дирижира друг вълнуващ проект на Държавна опера – Бургас – „Приказка за двама“, с Еделина Кънева и Орлин Горанов, преминааващ триумфално по различни сцени в България – последните концерти бяха при пълни зали в Шумен и Луковит. Маестро Павлов бе зад диригентския пулт и на оперетата от Йохан Щраус-син и „Цигански барон“, чиито представления – на сцената на Летния театър в Бургас – през лятото на 2023 г., както и в залата на Операта, преминаха при изключителен интерес и пълни зали. В главните роли бяха Нона Кръстникова и Яни Николов, които преди дни дебютираха успешно и в друго оперетно заглавие от Щраус-син – „Виенска кръв“, също под палката на Деян Павлов, отново при пълна зала на Бургаската опера. 

Очаква се на 25 март, водени от маестро Павлов, солистите и оркестровият състав на Държавна опера — Бургас, с концертмайстор Христо Белчев, да изградят естетичния облик на вълнуващия концертен спектакъл „Любовна история“. Гостите на събитието ще бъдат пренесени в романтичните години на най-обичаните френски филми, носещи изискано отношение към "нещата от живота" и взаимоотношенията между мъж и жена, такива, каквито почти не съществуват в съвременните прагматични реалности.

Чудесните солисти на Бургаската опера Нона Кръстникова и Яни Николов, които се представят безупречно както в оперни и оперени заглавия, така и в камерни концертни прояви, ще завладеят публиката с красиво-емоционалната звучност и мелодика на френския език, който неслучайно е коронован като "езика на любовта". Те ще изваят музикално-словесна красота, която ще се впечата в емоционалната памет на съпреживелите посланията на "Любовна история".

Под емоционалната диригентска палка на маестро Деян Павлов, красивата мелодика, нежната чувственост, лиричните душевни оттенъци, изисканото отношение към отношенията между мъж и жена, подчинени на романтичния подход на музиката от "златните години" на  френското кино,  ще прозвучат – с неповторим финес, майсторство и емоционална отдаденост. Оркестровият съпровод и самостоятелните инструментални изпълнения на музикантите, ще са под знака на стилна, плътна звучност, на моменти – ефирна, с елемент на закачка, друг път – в носталгичните послания на френския шансон.

Оркестърът  изгражда с впечатляваща динамика и професионализъм музикалните партитури. А маестро Деян Павлов се отличава със свежо присъствие и осъществява непосредствен контакт с публиката – по оригинален и ненатрапчив начин.

Неписана максима е, че не само професионализмът на изпълнителите в една концертна програма, а и общата атмосфера и искрата между публика и артисти е гаранция за онова общо въодушевление, което не би могло да се имитира или предизвика по начин, различен от чистата проба изкуство. Kонцертният спектакъл премина с очакван успех на сцените в Поморие, Созопол и Царево през летния сезон на 2023 г.  


  • Вълнуващ. Разтърсващ. Лекуващ и събуждащ. Светъл и силен. Винаги изправен и никога на колене. Стефан...
  • Интензивният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя бляскав финал – след за...