В Бургас представят юбилейна колекция и филм за художника Любен Стоев

В Бургас представят юбилейна колекция и филм за художника Любен Стоев

Община Бургас ще представи интересно събитие, вдъхновено от 85-годишнината на художника Любен Стоев. То включва  филма "Моят чичо Любо" и богата експозиция с творби на популярния графичен майстор.

Експозицията "Любен Стоев. Оригинал и отпечатък" ще бъде открита на 08 април от 18.00  часа в зала „ Ал. Г. Коджакафалията” на КЦ „Морско казино”. Експозицията по случай 85-годишнината от рождението на Любен Стоев представя живописни творби, графики и рисунки на художника.

Акцент в изложбата е по-непопулярната (но доста трудоемка) част от творчеството на Любен Стоев - ксилографията (woodcut). Дърворезите (друго име на техниката) представляват дъски с гравирано изображение, от които се създават определен брой цветни или черно-бели отпечатъци.

От 19.00 часа в зала "Георги Баев" ще бъде представен филмът „Моят чичо Любен”. Никола Бошнаков е корежисьор на филма заедно с Георги Стоев-Джеки.

"Моят чичо Любен" представя образа на Любен Стоев като художник и личност през разказите на неговия племенник Рей ван Цешау, фронтмен на легендарната немска рокгрупа FREUNDE DER ITALIENISCHEN OPER. Той лети за София, за да продаде апартамента, получен по наследство от своя български чичо. Но жилището на художника Любен Стоев е препълнено с картини, инсталации, истории и видеоматериали. Така Рей - парченце по парченце, като в пъзел подрежда и за себе, и за зрителя образа на българския си чичо.

Племенникът следва чичо си на видеопътешествие до Африка, Индия и Куба, спуска се на дъното на българското общество, където Любен винаги е намирал теми и вдъхновение.

Филмът е копродукция на България и Германия, а продуценти са Кирил Кирилов, Галина Тонева от продуцентска компания "Гала филм". Копродуценти са Four Elements (България) и Рей ван Цешау (Германия). Оператор на лентата е малкият син на Джеки Стоев, сценарист - Ивайло Манев, музиката е на по-големия син на Джеки - Рей ван Цешау. Той е и сред основните лица във филма заедно с Джеки Стоев, Джони Пенков, Ицко Финци и други.

 

  • Вълнуващ. Разтърсващ. Лекуващ и събуждащ. Светъл и силен. Винаги изправен и никога на колене. Стефан...
  • Интензивният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя бляскав финал – след за...