18 филма си оспорват престижната награда на „София филм фест на брега"

18 филма си оспорват престижната награда на „София филм фест на брега"

Новият филм на Надежда Косева „Клопка” ще бъде финалната прожекция от програмата на „София Филм Фест на брега”. Стотици ценители от всички възрасти пътуваха през селенията на световното кино в Бургас от 21 март до 29 март. Официална церемония по раздаване на наградите ще започне от 19:00  часа днес. 18 пълнометражни филма ще се борят за двете Сребристи чайки – наградите на Община Бургас и публиката, а 12 късометражни - за Наградата на Областния управител.

 Събитието се организира под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов.

 Преди да стигне до Бургас, копродукцията между България и Германия е с прожекция в Сао Пауло, проектът е представян и в програмата на София Мийтингс, както и в Сараево и Сан Себастиан.

Историята в „Клопка” среща зрителите с един особен герой – Божека е чешит със силно развито чувство за собствено достойнство, който живее усамотено на брега на река Дунава в хармония с природата и животните в малкия си своеобразен зоопарк. Когато местният олигарх с подкрепата на кмета и началника на полицията започва печеливш за него, но опасен за хората проект за хранилище за ядрени отпадъци край града, Божека се оказва  единственият човек, който може и смее да му се противопостави…

Клопка е вторият игрален филм на Надежда Костова. Нейният пълнометражен дебют Ирина обиколи света и спечели над 20 международни награди след премиерата си
във Варшава през 2018 година. Новият ѝ проект е по сценарий на Боян Папазов, като в главната роля е Александър Трифонов.

Във филма участват още Яница Атанасова, Дан Николов, Михаил Стоянов, Камен Калев, Николай Тодоров, Николай Чобански.

По - рано днес учениците от Киноклас Бургас  разговаряха с Филип Андреев, Владимир Андреев, Орлин Милчев, Мария Стоянова, Димитър Сарджев, Мира Искърова, Делян Илиев. Те споделиха любопитни моменти от снимачния процес, разказаха за подбора на основните си персонажи, както и за работата по музиката, режисьорските решения.

„Работата на поета е да открива теми и смисли там, където другите не ги виждат. В моя филм „Блудният син” тръгнах от документалната история на жена, загубила сина си в Ирак, после я надградих” сподели Димитър  Сарджев.

„Снимането на кино е като дърводелско изкуство. Режисьорът създава конструкция в главата си, сценарият живее по време на снимки, но основата е положена”, допълни проф. Георги Дюлгеров

Зам.-кметът Диана Саватева поздрави екипите и пожела успех на младите таланти от кинокласа. 22-рият „София филм фест на брега” се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас.

  • Вълнуващ. Разтърсващ. Лекуващ и събуждащ. Светъл и силен. Винаги изправен и никога на колене. Стефан...
  • Интензивният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя бляскав финал – след за...