Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Отново бургаски ученици са сред победителите в Национално състезание по озеленяване

Отборът на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия (ПГСАГ) „Кольо Фичето“ в Бургас продължава дългогодишната традиция и отново е сред победителите в Националното състезание по озеленяване и цветарство, на което тази година бе и домакин.

Ученичките от 11 клас, в специалност „Парково строителство“ – Кристиана Мечева, Росица Йорданова и Емануела Георгиева, под ръководството на л.арх. Емилия Праматарова спечелиха отборно трето място в конкуренция с 11 други отбора.

Домакинството на Бургас бе високо оценено от всички участници и гости, които поднесоха специални благодарности на ръководството и екипа на Строителния и Община Бургас за прекрасната организация и великолепното преживяване в красивия Бургас. Организаторите благодарят и на основния спонсор – „Бургасцвет 90 – В.Танев“, който предостави всички цветя за провеждането на състезанието.

Второто отборно място зае Строителната гимназия „Христо Ботев“ – София в състав Георги Карастоянов, Гергана Александрова, Йована Петрова, а първо  ПГСАГ „арх. Камен Петков“  Пловдив – Емилия Кокова, Румяна Мирчева, Александър Виделов.

Отборното класиране е за постигнат най-добър резултат общо в четирите дисциплини – „Бутиков букет“, „Букет микс“, „Аранжиране на кошница“, „Бижу от цветя“. Всяка от дисциплините също има своите победители:

Бутиков букет  ПЗГ „Добруджа“  в Силистра – Йоана Бачкова, Христо Христов, Симеон Бобчев
Букет микс  ПГАТ „Цанко Церковски“ в  Павликени – Валентина Великова, Джорджа Романо, Александра Живкова
Аранжиране на кошница  ПГДС „Цар Иван Асен II“ в Хасково – Мила Милушева, Дуйгу Ахат, Снежана Кашева
Бижу от цветя  ПГСАГ „Ангел Попов“ във Велико Търново – Памела Караиванова, Милица Генова, Калояна Тоскова

Журито присъди и специална награда за иновативност и използване на рециклирани материали в аранжировката. То бе най-впечатлено от идеята на отбора ПГАТ „Цанко Церковски“ – Павликени.

За първи път в България в национално състезание участват отбори на деца със СОП – 6 отбора, по инициатива на образователния експерт от МОН Маргарита Гатева.