Спортното училище в Бургас е сред първите в страната със STEM кабинет

Спортното училище в Бургас е сред първите в страната със STEM кабинет

Стартира изграждането на STEM кабинети във всички над 2 200 училища и центрове за специална образователна подкрепа в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Министър на образованието проф. Галин Цоков връчи договорите за финансиране на изграждането на STEM кабинетите на първите 15 училища.

Общата стойност на първите 15 договора е повече от 2,8 млн. лв., а за цялата процедура са осигурени повече от 530 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост.

"За много кратко време успяхме да създадем организация и вече първите договори са факт, като паралелно с това върви оценката на всички подадени над 2 200 концепции за изграждане на STEM центрове във всяко българско училище. Очакваме в следващите месеци да нарастват договорите, с които ще се предоставят средства за изграждането им в отделните образователни институции", заяви проф. Галин Цоков.

Според него по-важната промяна е да се промени и работата на учителите.

"Те трябва да могат да работят съвместно, да създават екипи със свои колеги и с ученици, които да учат проектно базирано, да могат да отговарят на важните въпроси за света, който ни заобикаля", посочи министър Цоков.

Сред първите 15 училища с договори за изграждане на STEM кабинети е и спортното училище в Бургас.

„Длъжни сме на всички деца, които обучаваме да им предоставим качествена среда на образование и тренировка. Именно поради тази причина, ние чувстваме отговорността да сме перфектни в изграждането на концепции. Освен STEM, ние работим и по концепция “Ремонт и рехабилитация на общежитие”, където ще ремонтираме по-голямата част от сградата. Също така сме разработили концепция за изграждането на изцяло нова сграда на Спортно училище, заедно със спортни бази и общежитие по програма “Развитие на регионите” - Интегрирани териториални инвестиции. Тук е моментът най-сърдечно да благодаря на екипа, който работи буквално денонощно по изграждането на концепциите, налагало се е да ставаме в 5 сутринта, налагало се е да работим и до 10 вечерта, но както казах - отговорността е наша да предоставим качествена среда, както за образование, така и за тренировка на нашите бъдещи поколения“, коментира директорът на спортното училище Янчо Стойчев.

  • Cпopeд изнeceнaтa oт Coфийcĸия yнивepcитeт "Cвeти Kлимeнт Oxpидcĸи" инфopмaция, cлeд oĸoнчaтeлнoтo ĸ...